Hoe beveilig ik mijn zonnepanelen tegen diefstal?

Als je zonnepanelen hebt of van plan bent om ze aan te schaffen, dan weet je maar al te goed dat het vaak een flinke investering is. Het laatste wat je daarom natuurlijk zou willen is dat iemand anders er ongevraagd mee vandoor gaat. Aangezien zonnepanelen een opkomende trend is die vaak rendabeler is dan geld op de bank te laten staan, kiezen steeds meer huishoudens ervoor om zonnepanelen aan te schaffen, wat voor een groeiend markt zorgt. En als er ergens iets te halen valt, dan brengt dat natuurlijk ook criminaliteit met zich mee. Dus hoe kan je ervoor zorgen dat jouw zonnepanelen niet gestolen worden?

Je kan je zonnepanelen het beste beveiligen tegen diefstal door het demonteren van de zonnepanelen moeilijker te maken, het dieven lastig te maken om bij de zonnepanelen te kunnen komen, zonnepanelen te graveren om ze naderhand te kunnen identificeren, extra beveiliging(camera’s) te plaatsen en voor jezelf te checken of ze verzekerd zijn.

Er zijn meerdere manieren om je zonnepanelen te beveiligen tegen diefstal. Het meest verstandige is om meerdere manieren te combineren, waarmee je de kans aanzienlijk verkleint dat het jou in de toekomst overkomt. Het belangrijkste is om het de dieven niet te makkelijk te maken.

Om de kans van diefstal van zonnepanelen te verkleinen is het belangrijk om te begrijpen wat jouw zonnepanelen zo interessant maakt voor een dief. Door vanuit zijn perspectief te redeneren kan je makkelijker voor jezelf nagaan of jouw zonnepanelen goed genoeg zijn beveiligd! Wat beïnvloedt de kans dat jouw zonnepanelen worden gestolen?

  • De waarde van de zonnepanelen

Heb je net nieuwe zonnepanelen laten leggen? Dan heb je zeer waarschijnlijk een nieuwer model, dat ook op de zwarte markt voor meer zou kunnen worden verkocht. Dat maakt het aantrekkelijker voor een dief om bij jou op de koffie te gaan, als jij niet thuis bent.

  • De snelheid waarmee dieven zonnepanelen zouden kunnen stelen

Als zonnepanelen makkelijk te demonteren zijn en dieven zonder enige moeite op jouw dak kunnen komen, dan maak je het de dieven ontzettend makkelijk. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat als ze jouw zonnepanelen zouden willen stelen, ze er zo lang mogelijk mee bezig zijn. Een dief wilt namelijk zo snel mogelijk weer weg zijn, om de kans dat hij op heterdaad gesnapt wordt zo klein mogelijk te houden.

  • De locatie van de zonnepanelen

Liggen de zonnepanelen op een afgelegen locatie en op een dak wat niet goed zichtbaar is vanaf de straat? Dan is het aantrekkelijker voor de dieven om hier toe te slaan, in plaats van een drukke woonwijk waar continu mensen door de straat lopen. In kleine afgelegen dorpjes of ‘slaapwijken’ waar overdag niemand thuis is, heeft de dief minder kans dat er plotseling iemand langs loopt die hem op heterdaad kan betrappen. Het demonteren en inladen van zonnepanelen gaat niet zo snel als een inbraak, waardoor het voor de dief belangrijker is dat het een afgelegen locatie is.

Tip: Snelheid is key bij diefstal, maak het ze vooral niet te makkelijk.

Nu je een idee hebt wat de kans van diefstal van zonnepanelen beïnvloedt, is het belangrijk om te achterhalen of jij iets kan doen om deze kans te verkleinen door het de dieven moeilijker te maken.

Zijn je zonnepanelen verzekerd?

Als eerste stap zou ik aanraden om te kijken of je verzekerd bent, omdat dit in de praktijk vaak al rust geeft als dat zo is. Dat was voor ons in ieder geval al een hele geruststelling! Vaak vallen zonnepanelen onder de opstalverzekering, wat betekent dat ze automatisch mee verzekerd zijn.

Veel verzekeraars hebben wel als voorwaarde dat de zonnepanelen ‘aard- en nagelvast’ moeten zijn bevestigd, om de zonnepanelen onder de opstalverzekering te laten vallen. Dus check als eerste je polis. Als je het niet kan vinden in de polis, of als het niet helemaal duidelijk aangegeven is – bel dan je verzekering! 

Heb je nog geen opstalverzekering? Denk er dan goed over na of je de risico’s die je nu loopt zonder verzekering voor jou aanvaardbaar zijn en of je de mogelijke schade uit eigen zak kan betalen. Wees je er wel bewust van dat een opstalverzekering een relatief klein bedrag (10 tot 30 euro) per maand is en dat mogelijke schade in de duizenden euro’s kan lopen. Ook dekt een opstalverzekering dekt meer dan alleen je zonnepanelen tegen diefstal.

Het is handig om te controleren of ergens in de polis staat aangegeven wanneer diefstal wordt gedekt door de verzekering. Veel verzekeringen eisen namelijk dat er braaksporen aanwezig moeten zijn, anders betalen ze niets uit. En laten zonnepanelen nou eens makkelijk te demonteren zijn zonder braaksporen! Dat is een situatie die je absoluut wilt voorkomen. Altijd goed om dit even te checken!

Hoe makkelijk kunnen de dieven bij jouw zonnepanelen?

Controleer hoe makkelijk het is voor anderen om op jouw dak te komen. Heb je een ladder in de buurt staan die je gemakkelijk tegen de gevel van het dak aan kan zetten? Zet de ladder dan ergens anders neer, zodat anderen er geen gebruik van kunnen maken. 

Het kan ook zijn dat je een brandtrap hebt die naar het dak leidt waar jouw zonnepanelen op liggen, zorg er dan voor dat de brandtrap goed dicht zit, zodat dieven niet via deze brandtrap het dak op kunnen. Ook is het goed om te controleren of er geen vuilnisbakken of andere objecten zoals tuinhuisjes die kunnen dienen als steuntje voor de dief in de buurt van het dak staan. Vuilnisbakken worden namelijk ook vaak gebruikt als opstapje door inbrekers om via een (open) raam binnen te komen. 

Onze zonnepanelen liggen op een plat dak op de tweede verdieping. Vanaf de zijkant zijn de zonnepanelen niet te zien, doordat er de muur circa 50 centimeter verder doorloopt dan het dak. Om op het dak te komen heb je een flinke ladder nodig. Het zou dus niet heel makkelijk zijn voor de dieven om hier op het dak te komen.

Zijn de zonnepanelen makkelijk te demonteren?

Vaak worden zonnepanelen gemonteerd met standaard inbusbouten. Als een dief zijn huiswerk heeft gedaan en de goede inbussleutel meeneemt, zijn de zonnepanelen snel gedemonteerd. In plaats van de standaard inbusbouten kan je de eenrichtingsschroeven gebruiken. Hiermee maak je het de dief aanzienlijk moeilijker.

Als je de eenrichtingsschroeven gebruikt, kan de dief niet meer met een normale inbussleutel te werk gaan. Hij of zij zal aanzienlijk meer moeite doen om deze eruit te halen! Zoals eerder al aangegeven is dat precies het effect wat je wilt, het een dief zo moeilijk mogelijk maken zodat hij niet snel jouw zonnepanelen kan demonteren en meenemen.

Zijn de zonnepanelen makkelijk te demonteren?

Als jouw zonnepanelen gestolen zijn, is het verstandig om hier aangifte van te doen. Net als bij een gestolen fiets of auto, hebben zonnepanelen ook een identificatienummer. Het is verstandig om dit vooraf te noteren zodat je dit kan vermelden in de aangifte. Jouw zonnepanelen zullen dan namelijk als ‘gestolen’ worden geregistreerd. Op deze manier kan het zijn dat jouw zonnepanelen worden teruggevonden.

Naast het standaard identificatienummer zou je ook persoonlijke informatie kunnen graveren in de zonnepanelen als een herkenningsmethode. Het is wel handig om iets te graveren wat voor anderen ook kan worden gebruikt om de rechtmatige eigenaar te vinden, zoals bijvoorbeeld je telefoonnummer, postcode en huisnummer of iets dergelijks. Als je enkel je initialen erin graveert, kan niemand raden wat het betekent en al helemaal niet wie de eigenaar zou zijn.

Wie vertel jij over jouw zonnepanelen?

Voor jezelf zul je moeten bepalen wie je wel en niet vertelt over je zonnepanelen. Zonnepanelen zijn veel waard en het is natuurlijk niet slim om het aan iedereen die op straat tegenkomt te verkondigen dat je net gloednieuwe zonnepanelen hebt aangeschaft. De kans is natuurlijk klein dat hier ook daadwerkelijk diefstal door plaatsvindt. Toch is het goed om hier bewust over na te denken.

Aan de andere kant is het voor dieven natuurlijk ook heel simpel om op Google Maps te kijken op welke daken er zonnepanelen liggen. Ook zouden ze zelf op onderzoek uit kunnen gaan en kijken waar zonnepanelen geïnstalleerd zijn.

Extra beveiligen van zonnepanelen?

Je zou natuurlijk ook je zonnepanelen extra kunnen beveiligen. Dit kan je doen met behulp van camera’s, door gebruik te maken van een alarm kabel of een alarmsysteem te installeren of uit te breiden.

Camera’s kun je gebruiken om toezicht te houden op de zonnepanelen of de toegang ertoe. Ook werkt een camera over het algemeen afschrikkend. Ik zou aanraden om een camera met motion sensor aan te schaffen, zodat je enkel alleen de momenten te zien krijgt waarop er beweging is. Wel moet je beseffen dat veel camera’s alleen een beeld vast leggen en niet een alarm op het moment van de diefstal zelf af laten gaan. Het kan wel preventief werken om mensen af te schrikken, maar het zal je vaak niet direct informeren zodra er iets gestolen wordt.

Als je een melding wilt krijgen als je zonnepanelen gedemonteerd worden, zou je ook gebruik kunnen maken van een alarmkabel, die je door het frame van de zonnepanelen monteert. Op deze manier zal er een alarm afgaan, als de kabel niet meer intact is. Je zou ook eventueel een bewegingssensor kunnen installeren die aangesloten is op een alarmsysteem. Het enige waar je wel rekening mee moet houden is dat het alarm dan ook af zal gaan door vogels en katten die ook over het dak zullen lopen.


Mocht je ideeën hebben die ook kunnen helpen bij het beveiligen van je zonnepanelen, laat het dan weten in een reactie! Op deze manier kunnen we elkaar helpen om ervoor te zorgen dat het risico op de diefstal van onze zonnepanelen zo klein mogelijk is!

Plaats een reactie