Wat betekent duurzaamheid?

Duurzaamheid is een begrip dat steeds vaker terug komt in het dagelijks leven. Je hoort erover op radio, tijdens de lunchpauze met je collega’s of zelfs als je rustig een natuurdocumentaire probeert te bekijken op Netflix. Zowel bewust als onbewust krijgen we dagelijks een flinke hoeveelheid prikkels binnen waarin het onderwerp in enige mate is verweven. Voorbeelden hiervan zijn de Amerikaanse president Donald Trump die zich terug trekt uit het Klimaatakkoord van Parijs, golven met enorme hoeveelheden plastic afval die aanspoelen op de Zuid-Afrikaanse kust en de smeltende ijskappen op de polen.

Ook in ons eigen landje zien we dat duurzaamheid een steeds belangrijkere rol gaat spelen. De boerenprotesten die we in het najaar van 2019 kregen door het nieuwe stikstofbeleid en de extreme droogte met bijhorende hitterecords in de zomers van 2018 en 2019. Eén ding is zeker – door de recente wereldwijde gebeurtenissen is duurzaamheid hot. Maar wat betekent duurzaamheid nou precies?

De definitie van duurzaamheid

In 1987 presenteerde de VN-commissie Brundtland het rapport ‘Our Common Future‘, waarin stond dat duurzame ontwikkeling enkel kan worden bereikt indien onderstaande drie punten in balans zijn.

 • Mens (People), het sociale aspect
 • Natuur (Planet), het natuurlijke aspect
 • Welvaart (Prosperity), het economische aspect

Samengevat betekent duurzaamheid dat de mens, natuur en welvaart langdurig in balans moeten zijn. Hierbij voldoen wij aan onze huidige behoeftes, zonder dat wij het vermogen van toekomstige generaties ontnemen om aan hun eigen behoeftes te voldoen.

Bij het streven naar welvaart is het noodzakelijk dat we de mens netjes behandelen door het uitbannen van kinderarbeid, garanderen dat er wordt gewerkt in goede arbeidsomstandigheden en dat de werknemers een eerlijk salaris betaald krijgen. Daarnaast moeten we ervoor zorgen dat we goed met de natuur omgaan, door de grondstoffen die we gebruiken niet uit te putten. We kunnen dus wel bomen kappen om spullen van te maken, maar niet massaal het regenwoud ontginnen. Welvaart mag dus niet ten kosten gaan van de natuur en de mens als we proberen duurzaam te leven.

Duurzame ontwikkeling is ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden, zonder het vermogen van toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen.

VN-Commissie Brundtland, 1987.

Waarom is duurzaamheid belangrijk?

De laatste decennia zien we dat de balans die nodig is voor duurzaamheid behoorlijk zoek is. De wereldwijde zoektocht naar welvaart gaat helaas vaak ten kosten van de mens en natuur, waardoor we te maken hebben met een structurele onbalans.

De enorme wereldwijde bevolkingsgroei en de groter wordende kloof tussen arm en rijk zorgen ervoor dat we steeds meer druk zetten op de bouwstenen mens en natuur die nodig zijn voor een duurzame planeet. Iedereen is namelijk op zoek naar welvaart.

Armoede is een van de oorzaken voor de genoemde onbalans. Tot op de dag van vandaag leven er nog veel mensen wereldwijd in armoede. De ‘armen’ zijn enkel bezig met overleven, waardoor ze vrijwel niet bezig zijn met duurzaamheid. Dit kunnen wij hen natuurlijk niet kwalijk nemen, aangezien zij niet voor deze situatie gekozen hebben. Het is belangrijk dat we ervoor zorgen dat we op een sociale en mensvriendelijke manier met elkaar omgaan en armoede gaan bestrijden, als we de balans willen herstellen die nodig is voor duurzaamheid.

Daarnaast zijn we in een steeds sneller tempo de grondstoffen aan het gebruiken die de natuur ons biedt. Tijdens de zoektocht naar welvaart realiseren we ons vaak niet wat de impact is op dieren en planten. Het is belangrijk dat de mens ook in de relatie met de natuur zorgt voor een langdurig evenwicht. We kunnen wel bomen kappen, maar we moeten ervoor zorgen dat dit op een verantwoorde manier gebeurt, waarbij we niet het evenwicht in de natuur te ernstig verstoren. Ook het herstellen van de schade die we hebben aangebracht is belangrijk, zoals het planten van nieuwe bomen en het aanwijzen van natuurgebieden.

Voorbeelden van duurzamer leven

Het is lastig om duurzamer te leven, maar zeker niet onmogelijk. Dit komt voornamelijk omdat er bij de artikelen of diensten die je koopt geen kaartje zit waar op staat hoe duurzaam een product is. Om je op weg te helpen staan hieronder een aantal voorbeelden waarmee je zelf stappen kan zetten naar een duurzamer leven.

 • Koop enkel producten waarvan je weet dat deze onder goede omstandigheden zijn gemaakt, zowel voor de mens als natuur. Dit kan je doen door te zoeken naar een keurmerk voor het product of de dienst waar je naar op zoek bent.
 • Probeer producten zo vaak mogelijk te gebruiken in plaats van single-use (bijvoorbeeld plastic zakjes van de supermarkt)
 • Het scheiden van afval/vuilnis (bijvoorbeeld plastic-, gft-, karton-, glas- en restafval).
 • Carpoolen met collega’s of vrienden.
 • Reizen met het openbaar vervoer in plaats van met de auto.
 • Zo min mogelijk plastic kopen.
 • Vakanties boeken waarvoor je niet hoeft te vliegen, aangezien vliegen een zeer vervuilende manier van transport is.
 • Bewust worden wat voor impact jouw manier van leven heeft op de bouwstenen mens en natuur die nodig zijn voor een duurzame planeet.

Plaats een reactie