Een wasmachine huren of kopen?

Tegenwoordig hoor je steeds vaker dat mensen een wasmachine huren, ook wel leasen genoemd, in plaats van hem zelf aan te schaffen. Het lijken voornamelijk studenten die in een studentenhuis wonen te zijn, die kiezen ervoor om een wasmachine te huren. Maar is dat wel de slimste keuze? En wat is in jouw situatie logischer om te doen? Kun je beter een wasmachine huren of kopen?

Of je het beste een wasmachine kan huren of kopen is per situatie verschillend. Wat voor jou het beste is hangt af van de tijdspanne dat je de wasmachine gaat gebruiken, hoe vaak je de wasmachine gaat gebruiken, met wie je wasmachine gaat delen, hoe belangrijk je de kosten vindt ten opzichte van het gemak en jouw persoonlijke situatie en voorkeur.

Zowel het huren en als het kopen van een wasmachine hebben hun voor- en nadelen. Hieronder is alles voor je op een rijtje gezet. 

Voordelen van huren

Geen grote investering nodig

Voor het huren van een wasmachine hoef je vooraf geen investering te doen. Je betaalt vaak alleen een maandelijks bedrag aan abonnementskosten. Dit betekent dus dat als je momenteel het geld niet hebt om te investeren in een wasmachine van een paar honderd euro’s, huren een goede optie kan zijn. Sommige verhuurders vragen echter vooraf borg of eenmalige contractkosten. Contractkosten zijn meestal ongeveer een maand huur. De borg kan oplopen tot tientallen euro’s, afhankelijk van verhuurder.

Op korte termijn goedkoper dan huren

Als je voor een korte periode een wasmachine huurt (6 tot 12 maanden), kan het in totaal voordeliger zijn om een wasmachine te huren in plaats van te kopen, als je een wasmachine alleen voor een korte periode nodig hebt. Let wel op de de lengte van het contract dat je afsluit. Als het een relatief lang contract is, van meer dan 1 a 2 jaar, dan is het waarschijnlijk voordeliger om een wasmachine te kopen.

Reparatie inbegrepen

Mocht jouw wasmachine kapot gaan als je die huurt, dan kan je de verhuurder bellen en die zal dan een monteur sturen om de wasmachine te maken. Dat betekent dus dat je niet zelf op je knieën hoeft om de wasmachine te repareren!

Nadelen van huren

Op de lange termijn duurder dan kopen

Op de lange termijn is het huren van een wasmachine vrijwel altijd duurder dan het kopen van een wasmachine. Dat betekent dat het huren van een wasmachine niet altijd de voordeligste optie is. Bedenk voor hoe lang jij een wasmachine nodig hebt en check dan de berekening bij de kop “Wanneer is huren voordeliger dan kopen?voor het omslagpunt tussen huren en kopen.

Beperkte keuzes van wasmachines

De meeste verhuurders bieden een beperkt aantal modellen aan die ze verhuren. Als je voor een specifiek model wilt gaan moet je geluk hebben dat een verhuurder deze ook daadwerkelijk verhuurd. De keuze is dus aanzienlijk minder dan als je een wasmachine zou kopen.

Je zit vast aan een contract

Als je een wasmachine wilt huren, sluit je altijd een contract af voor een bepaalde tijd. Dit kan een contract zijn voor 6 maanden, 1 jaar, 2 jaar of 5 jaar. Dit betekent ook dat als je een contract afsluit voor een van deze periodes, je maandelijks een bedrag moet betalen. Als je dus binnen het contract termijn van plan bent om zelf een wasmachine aan te schaffen, zit je nog steeds vast aan het huur contract.

Je bent niet de eigenaar

Als je een wasmachine gaat huren, dan blijft de verhuurder altijd de eigenaar van de wasmachine. Dat betekent dus ook dat je aan het einde van de huurperiode niet de eigenaar bent van de wasmachine als het contract afloopt.

Je bent afhankelijk van de service kwaliteit van de verhuurder

Als je een huurcontract afsluit voor een wasmachine, dan ben je voor de levering en de onderhoud van de wasmachine afhankelijk van de kwaliteit van de service van de verhuurder. De verschilt natuurlijk per verhuurder. Wees je bewust van het feit dat er groot verschil in service kwaliteit kan zitten per verhuurder.

Voordelen van kopen

Op de lange termijn goedkoper dan huren

Als je een wasmachine nodig hebt voor een langere periode dan 6 tot 12 maanden, is het verstandiger om een wasmachine te kopen dan te huren als je alleen naar de kosten kijkt.

Meer keuze dan bij huren

Als je een wasmachine gaat kopen, heb je de keuze uit meer verschillende wasmachines. Dat betekent dat je een betere keuze kan maken voor een wasmachine die beter bij jouw behoeftes past.

Je bent eigenaar

Als je een wasmachine koopt ben je vanzelfsprekend ook de eigenaar van de wasmachine. Dat betekent dat je wasmachine niet terug hoeft te brengen na een bepaalde periode, zoals bij het huren van een wasmachine.

De eerste twee jaar garantie

Op vrijwel alle wasmachines zit tegenwoordig twee jaar garantie. Dat betekent dat als je wasmachine binnen twee jaar kapot gaat door normaal gebruik, je de wasmachine terug kan sturen voor reparatie of een nieuwe kan ontvangen. Dit voordeel is vrijwel hetzelfde als het voordeel van onderhoud bij huren.

Nadelen van kopen

Zelf investeren

Om een wasmachine te kopen heb je vaak een bedrag van een paar honderd euro nodig. Dit is natuurlijk afhankelijk van de wasmachine die je graag zou willen kopen. Dat betekent dat je dit geld wel moet hebben als je een wasmachine zou willen kopen. Als je het geld nu niet op zak hebt of het geld liever niet in 1 keer uitgeeft aan een wasmachine, zou je ook een verkoper kunnen zoeken die aan achteraf betalen doet of waarbij je achteraf in etappes kan betalen.

Zelf verantwoordelijk voor onderhoud

Als je een wasmachine aanschaft, ben je zelf verantwoordelijk voor het onderhoud. Gaat er iets stuk, dan moet je zelf een oplossing regelen. Als het onderhoud binnen de twee jaar garantie valt, wordt dit zeer waarschijnlijk door de verkoper vergoed. Na de twee jaar garantie periode ben je echter zelf verantwoordelijk voor het onderhoud. Dat betekent dat als er iets kapot gaat je dit zelf zo moeten maken of een monteur in de arm zou moeten nemen.

Wanneer huren?

Het huren van een wasmachine kan een goede optie zijn als je op zoek bent naar flexibiliteit, gemak en je voor de korte termijn iets nodig hebt. Een voorbeeld van zulke situaties zijn:

  • Op de korte termijn ga je verhuizen en je kan of wilt de wasmachine niet meenemen.
  • Je woont in een studentenhuis en gaat een wasmachine delen met je huisgenoten.
  • Je hebt het geld niet om nu een wasmachine aan te schaffen.

Als je een expat bent en binnenkort (tijdelijk) gaan emigreren of of tijdelijk ergens wonen, dan kan het zijn dat het kopen van een wasmachine in jouw situatie een slechtere optie zijn. Als je een expat bent en maar voor een 1 a 2 jaar in Nederland woont, kan het goedkoper zijn om een wasmachine te huren dan er eentje te kopen.

Woon je voor een relatief korte korte tijd in een studentenhuis, waar de wasmachine vaak gebruikt wordt en je deze met huisgenoten deelt? Dan raad ik je aan om een wasmachine te huren. Je hebt in deze situatie geen omkijken naar de onderhoud van de wasmachine. Als die kapot gaat kan je heel makkelijk de verhuurder bellen. Als jij in een dronken bui de wasmachine sloopt doordat je eten en andere zooi erin gooit, kan het natuurlijk zijn dat de verhuurder jullie laat opdraaien voor de kosten van de reparatie. Wees je daar bewust van je en lees het contract vooraf goed door!

Het kan ook zijn dat je momenteel niet het geld hebt om een wasmachine zelf aan te schaffen. Een wasmachine is ook een flinke investering van honderden euro’s, afhankelijk van het model natuurlijk. Dan kan het interessant zijn om een wasmachine te gaan huren. Hierbij wil ik wel benadrukken dat op de lange termijn het duurder is om een wasmachine te huren dan om er een te kopen. Als je in zo’n situatie zit, kies dan voor een wasmachine verhuurder waarbij je een contract voor een korte periode af kan sluiten (circa een jaar), zodat je in de tussentijd kan sparen om zelf een wasmachine aan te schaffen.

Tip: Als je een wasmachine wilt gaan huren, vraag dan altijd aan de verhuurder vooraf wat het merk en het serienummer is van de wasmachine die je wilt huren. Kijk vervolgens op internet wat de nieuwprijs is van dit apparaat en check of huren daadwerkelijk een slimme keuze is in jouw situatie.

Kies je voor huren?

Wil je graag een wasmachine gaan huren? Dan raad ik je aan om ons artikel te lezen over welke wasmachine je het beste kan huren en bij wie! We hebben een marktonderzoek gedaan en daar de beste keuze van geselecteerd!

Wanneer kopen?

Het kopen van een wasmachine is de beste optie als je op zoek bent naar de goedkoopste optie en je het geld hebt om in een wasmachine te investeren. Hieronder een voorbeeld situatie:

  • Je woont op jezelf, met je partner of gezin en je bent in staat om de wasmachine mee te nemen als je gaat verhuizen

Heb je een eigen huur- of koophuis en ben je van plan om je wasmachine mee te nemen als je eventueel gaat verhuizen? Dan raad ik je aan om een wasmachine te kopen in plaats van te huren. Kopen is op de lange termijn namelijk goedkoper dan huren.

Wees je er wel bewust van dat je zelf de reparatiekosten zal moeten betalen als je wasmachine stuk gaat buiten de garantie. Ook kan het zijn dat een reparatie niet altijd binnen de garantie valt.

Wanneer is huren voordeliger dan kopen? 

Als je op zoek bent naar een wasmachine voor de korte termijn en je de flexibiliteit en het gemak belangrijk vindt, dan zou het huren van een wasmachine een goede keuze zijn. Maar waar ligt het omslagpunt dat het kopen van een wasmachine een betere optie wordt dan het huren als je enkel naar de kosten kijkt?

Om je een idee te geven waar het omslagpunt ongeveer ligt, heb ik een aantal opties van verhuurders naast elkaar op een rijtje gezet. Bij dit voorbeeld kijk ik alleen naar de kosten en niet naar alle andere voor- en nadelen.

VerhuurderMerkSerienummerAbonnementskosten per maand*Prijs goedkoopste aanbieder**Terugverdientijd in maandenTerugverdientijd in jaren
Coolblue.nlBoschWAN28242NL18.99499262.2
Coolblue.nlBoschWNAT32347121.99555252.1
Bluemovement.nlBoschWAN282M2NL16.95399242
Skala.nlBoschWAJ28075NL27.95469171.4
Skala.nlWhirlpoolFWG71484WE24.95398161.3
Skala.nlBoschWAJ28075NL29.95469161.3
Skala.nlBoschWAT28645NL34.95547161.3
Skala.nlSamsungWW70J5426DW27.95429151.3
Skala.nlBoschWAN28062NL29.95439151.3

* = Abonnementskosten van de verhuurder op 23 februari 2020.
** = Prijzen op basis van data van kieskeurig.nl op 23 februari 2020.

Op kieskeurig.nl heb ik de prijs van de goedkoopste aanbieder genomen als referentie van de marktprijs. Vervolgens heb ik de kosten voor een nieuw product gedeeld door de abonnementskosten per maand, waarvoor de verhuurder de wasmachine aanbiedt. De terugverdientijd in maanden en jaren heb ik aan de linkerkant in de tabel weergeven. Deze laten zien waar het omslagpunt ligt.

Een terugverdientijd van 16 maanden geeft aan dat als je een abonnement zou nemen, je na 16 maanden al zoveel aan abonnementskosten hebt betaald dat je voor hetzelfde geld zelf een wasmachine aan had kunnen schaffen. Dan is het ook goed om je te realiseren dat de garantie op een wasmachine vrijwel standaard twee jaar is. Dan zijn alle opties waarbij de terugverdientijd minder is dan twee jaar slechtere keuzes dan het kopen van dezelfde wasmachine.

Het omslagpunt waar kopen een goedkopere optie wordt dan huren is verschillend per verhuurder en per optie die ze bieden. Het omslagpunt ligt tussen de 15 en 26 maanden. Als je een wasmachine maximaal 6 tot 12 maanden nodig hebt, dan kan huren voordeliger en een interessante optie zijn. Heb je een wasmachine voor een langere periode nodig dan 6 tot 12 maanden? Dan raad ik aan om er zelf eentje aan te schaffen. Dit advies is puur gebaseerd op de voordeligste kosten en hier is de restwaarde niet in meegenomen.


Hopelijk kan je met deze informatie de juiste beslissing maken of je een wasmachine wilt huren of kopen en kan jij binnenkort gewoon weer de was doen!

Plaats een reactie