Draait of centrifugeert je wasmachine niet zoals het hoort? Zo fix je dat!

Als je wasmachine problemen heeft, is dat flink vervelend. Een week lang in dezelfde vieze onderbroek rondlopen doet niemand graag. En bij de buren of familie vragen of je gebruik kan maken van hun wasmachine is misschien ook een beetje raar. Gelukkig kan je de meeste problemen met je wasmachine zelf snel maken!

De reden waarom je wasmachine niet (goed) meer werkt, kan uiteenlopende oorzaken hebben. Je wasmachine centrifugeert of draait helemaal niet meer, de wasmachine draait niet meer op volle toeren, de wasmachine stopt tussentijds met het programma of er blijft water in de trommel staan na afloop van de wasbeurt. Soms heb je zelfs een combinatie van deze problemen.

Door de stappen die we voor je hebben opgesteld te doorlopen, kun je zelf snel het probleem vaststellen en binnen de kortste keren verhelpen zonder tussenkomst van een monteur! 

Wat is het probleem?

Je wasmachine kan om verschillende redenen niet meer goed centrifugeren. Welk probleem is voor jou van toepassing? Klik op je probleem in onderstaande lijst om direct de oplossing te vinden!

  1. Wasmachine centrifugeert of draait helemaal niet meer
  2. De wasmachine centrifugeert niet optimaal (op volle toeren)
  3. Het water wordt niet goed afgepompt

1. Wasmachine centrifugeert helemaal niet meer

Als je wasmachine helemaal niet meer start zijn er meerdere mogelijke oorzaken die dit kunnen veroorzaken. Het kan zo simpel zijn als dat de stroom het niet doet, tot versleten borstels. Met onderstaand stappenplan kom je er snel achter wat het probleem kan zijn. 

Stap 1: Controleer of het stopcontact nog werkt.

Tip: Gaat het display van je wasmachine aan als je op wat knopjes drukt? Dan kun je deze stap overslaan. 

Indien het display scherm van de wasmachine niet aan gaat, moet je controleren of het stopcontact nog wel werkt. Het kan namelijk zijn dat een van de stoppen is gesprongen of dat er een kabelbreuk is ontstaan. 

Haal eerst de stroomkabel van de wasmachine uit het stopcontact. 

Als je een schroevendraaier met spanningstester hebt, kan je deze voorzichtig in het stopcontact steken. Leg vervolgens je vinger op de achterkant van de schroevendraaier. Gaat het lampje in de schroevendraaier branden? Dan heb je nog stroom. Gaat het lampje niet branden? Dan kan het zijn dat de stroom eruit ligt. Controleer in de meterkast of dit het geval is.

Mocht je geen schroevendraaier met spanningstester hebben, dan kan je natuurlijk ook een elektrisch apparaat aansluiten op het stopcontact van de wasmachine, zoals bijvoorbeeld je telefoonoplader met telefoon. Werkt deze wel in dat stopcontact? Dan staat er stroom op.

Heb je wel stroom, maar gaat het display nog steeds niet aan? Dan is er waarschijnlijk iets kapot in de accu of bedrading van je wasmachine.

1.1 De koolborstels controleren

Als je wasmachine niet begint met draaien als je een programma aan zet, dan is er een grote kans dat de koolborstels van je wasmachine zijn versleten. Dat gaan we nu controleren. Hieronder een filmpje met uitleg hoe je de koolborstels vervangt. 

Stap 2: Zorg ervoor dat de stroomkabel van de wasmachine uit het stopcontact is.

Stap 3: Draai de toevoerkraan van de wasmachine dicht.

Dit is belangrijk, zo voorkom je namelijk dat er water in de wasmachine kan lopen als je straks de wasmachine open maakt.

Stap 4: Kantel de wasmachine op zijn zijkant.

Zorg ervoor dat je de ruimte hebt om dit te doen. Verplaats desnoods wat spullen als dit nodig is. 

Tip: Leg handdoeken onder de wasmachine, zodat je de vloer en de wasmachine niet beschadigd als je deze gaat kantelen. 

Ik raad je ook aan de afvoerslang, die aan de achterkant van de wasmachine zit, uit de afvoerleiding te halen voordat je de wasmachine gaat kantelen.

Stap 5: Haal de bedrading van de motor.

Dit kun je het beste doen met een platbektang, zodat je de bedrading zo min mogelijk beschadigd. 

Tip: Maak even een foto van de bedrading voordat je verder gaat. Dit bespaart je veel tijd met het aansluiten van de kabels als je hem dadelijk weer aan gaat zetten.

Stap 6: Schroef de koolborstels los van de motor. 

Tip: Stop de schroeven in je zak of op een plek waar je ze niet kwijt raakt. Leg ze niet op de grond.

Stap 7: Verwijder de koolborstel uit de wasmachine. 

Als je de schroeven hebt losgedraaid, zou dit makkelijk met de hand moeten gaan.

Stap 8: Controleer of de koolborstels versleten zijn. 

Normaal gesproken zijn de stukken koolstof die op het handvat zitten, circa 4 centimeter groot. Nieuwe zien eruit zoals op het plaatje hieronder. Als ze versleten zijn, dan kan je dat duidelijk zien omdat de stukken koolstof dan een stuk kleiner zijn dan 4 centimeter.

Zijn ze niet versleten en zien ze er nog keurig uit? Plaats de koolstofborstel dan weer terug.

Stap 9: Bestel nieuwe koolstofborstels. 

Als de koolstofborstels uit jouw wasmachine versleten zijn, is het handig om nieuwe te bestellen. Tegenwoordig kan je die makkelijk online bestellen voor een paar tientjes. Ik raad je aan om alleen koolstofborstels te bestellen, waarbij in de omschrijving staat dat ze ook passen op jouw model wasmachine. 

Stap 10: Plaats de nieuwe koolstofborstels.

Stap 11: Schroef de koolstofborstels vast.

Stap 12: Sluit de bedrading van de motor weer aan. 

Als je een foto hebt gemaakt bij stap 5, kan je precies zien welke kabel waarop aangesloten moet worden. 

Stap 13: Zet de wasmachine weer rechtop.

Stap 14: Sluit de wasmachine weer aan.

Stap 15: Controleer of het probleem verholpen is door een was te draaien.


2. Wasmachine centrifugeert niet (op volle toeren)

Als je wasmachine niet op volle toeren (of zelfs sloom) centrifugeert, kan dat meerdere oorzaken hebben. De oorzaak kan zelfs zo simpel zijn, dat de inhoud van de trommel simpelweg niet in balans is. Het kan zijn dat je teveel of te weinig was in de wasmachine hebt zitten.

2.1 Onbalans in de trommel bij te veel wasgoed

Als je wasmachine heel snel draait met een volle lading, kan dit aan verschillende onderdelen van je wasmachine schade veroorzaken. Om schade te voorkomen centrifugeren moderne wasmachines slomer als er onbalans in de trommel is. 

Deze onbalans kan ontstaan doordat je veel was in de trommel hebt gestopt of doordat je kledingstukken in de was hebt zitten die zwaar worden als ze nat zijn. Spijkerbroeken, handdoeken en sweaters zijn daar perfecte voorbeelden van. Deze nemen zoveel water op, dat de trommel tijdens het centrifugeren niet evenredig verdeeld is.

Tip: Probeer of een paar zware stukken wasgoed in de was te doen, of helemaal geen. Zo verspreid je het gewicht in de trommel zo goed mogelijk.

Hieronder een filmpje van Samsung, waarin ze uitleggen waardoor een onbalans in de trommel problemen kan geven. Dit is natuurlijk ook van toepassing op alle wasmachines zoals een Miele, AEG, Beko, Whirlpool of Siemens.

Volg de volgende stappen om te controleren of er onbalans is door teveel wasgoed:

Stap 1: Haal alle was uit de wasmachine.

Stap 2: Controleer of je er ‘zwaar’ wasgoed in hebt zitten (spijkerbroeken, sweaters, handdoeken etc.).

Stap 3: Stop ongeveer 70% van het wasgoed terug in de trommel. Haal er wat zwaar wasgoed uit, als je hier veel van in de trommel had zitten.

Stap 4: Start het wasprogramma opnieuw.

Let er ook op dat het wasgoed dat je in de wasmachine stopt niet in elkaar vast zit. Als je een spijkerbroek in een sweater hebt zitten, heb je een flink stuk gewicht wat elke keer door de trommel heen slingert. 

2.2 Onbalans in de trommel bij te weinig wasgoed

Ook kan het zijn dat je wasmachine niet gaat centrifugeren als er te weinig was in de trommel zit. Als dat het geval is, moet je er extra wasgoed bij doen. Probeer daarna opnieuw om het programma te starten.


3. Het water wordt niet goed afgepompt

Als het water niet goed afgepompt wordt, merk je dat vaak direct. Meestal staat er een flinke plas water in de trommel, nadat je het wasgoed eruit hebt gehaald. Soms kan het ook iets subtieler zijn, waardoor je kleren wel kletsnat aanvoelen maar je niet direct water ziet staan. Hierdoor kan het zijn dat je wasmachine stopt of überhaupt niet start met centrifugeren.

Dat het water in je wasmachine blijft staan kan verschillende oorzaken hebben: 

  • De filter van je wasmachine is verstopt
  • De afvoerleiding is verstopt
  • De ingang van de afvoerleiding is te hoog
  • De afvoerpomp is verstopt

Tip: Als je net een nieuwe wasmachine hebt en voor de eerste keer een was draait, raad ik je aan om te beginnen bij probleem drie “Controleren of de afvoerleiding te hoog is”. Er is namelijk een grote kans dat de wasmachine niet goed is aangesloten.

Hieronder volgt de uitleg om de problemen zo snel mogelijk te verhelpen!

3.1 Controleren of het filter verstopt is

Het makkelijkste om mee te beginnen is om te controleren of je filter verstopt is. Je filter zorgt ervoor dat er geen rotzooi in de pomp komt. Maar er kan natuurlijk ook iets in de filter vast komen te zitten (handig hè?), waardoor je afvoerpomp heel langzaam of helemaal geen water wegpompt! 

Hoe verhelp je een verstopt filter van je wasmachine?

Stap 1: Pak de benodigdheden.

Zoek een emmer, grote kom of een teiltje waarin je het water kan opvangen dat straks uit het filter komt. Pak een schroevendraaier waarmee je de deur van de filter kan openen. En zorg ervoor dat je een aantal handdoeken bij de hand hebt waarmee je water kan opvangen.

Stap 2: Controleer waar de filter zit bij jouw wasmachine. Deze zit meestal onderaan aan de voorkant van de wasmachine. 

Stap 3: Open het deurtje van de filter. Dit kan je doen met een schroevendraaier.

Stap 4: Laat het water gecontroleerd uit de wasmachine lopen via de slang. 

Bij veel wasmachines heb je een slangetje (zie foto hieronder) met een dop erop naast het filter zitten. In plaats van het filter direct eraf te halen, waardoor een stortvloed van water naar buiten komt, raad ik je aan om de de dop van de slang te halen boven de emmer, grote kom of teil. Het water loopt er dan langzaam uit.

Stap 5: Open het filter, nadat er geen water meer uit het slangetje komt.

Het kan zijn dat er nog wat een klein beetje water uit loopt. Als het goed is heb je handdoeken bij de hand en kan je dit snel opvangen, zodat je vloer niet beschadigd.

Stap 6: Controleer of er vuil in het filter zit en verwijder dit indien nodig.

Als er iets in het filter zat, kan dit de reden zijn dat je wasmachine niet (goed) meer wilt centrifugeren en/of dat er water in de wasmachine staat. Zelf had ik laatst een bierdopje in het filter zitten. Die had ik waarschijnlijk in mijn achterzak gedaan en is later mee de was ingegaan 😉 

Stap 7: Maak de filter en de slang weer dicht. 

Stap 8: Probeer een nieuwe was te draaien en kijk of het probleem verholpen is. 

Zijn deze stappen nog niet helemaal duidelijk of wil je graag zien hoe iemand het voordoet? Check dan onderstaand filmpje.

Is je probleem nog niet verholpen? Dan raad ik je aan om te controleren of de afvoerleiding verstopt is. 

3.2 Controleren of de afvoerleiding verstopt is 

Als je na het controleren van de filter, bij je volgende wasbeurt alweer water in je wasmachine hebt staan, kan het zijn dat de afvoerleiding verstopt is. 

Hoe controleer je of de afvoerleiding verstopt is?

Stap 1: Pak een emmer waar je veel water in op kunt vangen. Zorg ook voor een paar handdoeken om water mee weg te halen voor als je knoeit.

Weetje: Een wasmachine gebruikt tijdens een wasbeurt al gauw tussen de 40 tot 80 liter water. 

De emmer hoeft niet zo groot te zijn dat je de hele waterinhoud van de wasmachine in één keer kunt opvangen. Je kunt straks zelf sturen hoeveel water eruit komt met de afvoerslang.

Stap 2: Haal de afvoerslang uit de afvoerleiding en houd de afvoerslang omhoog.

De afvoerslang voor het water dat wordt gebruikt door je wasmachine, loopt aan de achterkant weg naar een afvoerleiding in de grond of muur. Haal het einde van de afvoerslang uit de afvoerleiding. 

Let op: Houd de slang goed omhoog, anders loopt het water zo uit de afvoerslang op je vloer!

Stap 3: Zet de emmer op de grond in de buurt van de afvoerslang.

Zorg er ook echt voor dat de emmer op de grond staat. Door de zwaartekracht kan het water niet omhoog stromen. Als je de emmer boven de grond probeert te vullen met de afvoerslang, kan het zijn dat er geen water uit komt terwijl dit zou aangeven dat er iets in je wasmachine verstopt zit. Dit hoeft dan niet het geval te zijn.

Stap 4: Laat het water uit de wasmachine weglopen in de emmer.

Zorg ervoor dat de slang zo laag mogelijk hangt. Je kunt de emmer ook een beetje schuin houden. Zodra de slang bij de vloer zit, heeft het water in de wasmachine de mogelijkheid om naar buiten te lopen via de slang.

Dit is een belangrijk moment. Loopt het water uit de afvoerslang met een goed tempo de emmer in? Dan betekent dit dat er wasmachine niet verstopt is. Als er geen of weinig water uit de afvoerslang je emmer in loopt, betekent dit dat er waarschijnlijk iets verstopt zit in je wasmachine. 

Tip: Als de emmer bijna vol zit, kun je de slang weer omhoog houden. Hierdoor loopt het water er niet meer uit.

Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk water uit de wasmachine laat lopen. Je kunt eventueel nog het filter aan de voorkant openen aan het einde, om het restant van het water op te vangen.

Stap 5: Kijk goed of je een verstopping ziet zitten in de afvoerleiding.

Je weet nu of er iets in je wasmachine verstopt zit, of dat er iets aan de hand is met de afvoerleiding (zie stap 4 voor uitleg). In beide gevallen is het goed om te controleren of je afvoerleiding verstopt is. Het kan namelijk best zijn dat er twee problemen zijn.

Tip: Als je nog water in de emmer hebt zitten van de voorgaande stappen, kan je dit nu goed gebruiken.

Kijk als eerste in de afvoerslang of je met het oog al kan zien of er een verstopping zit. Gebruik een lampje voor extra licht. Tegenwoordig zit er op elke telefoon wel eentje.

Zie je een verstopping zitten? Probeer deze dan als eerste met de hand weg te halen, als dat mogelijk is. Als je geen verstopping ziet kun je verder naar stap 6.

Stap 6: Pak een groot glas met water en gooi deze voorzichtig in de afvoerleiding. 

Loopt het water direct weg? Probeer dan een grotere hoeveelheid water door de afvoerleiding te laten lopen. 

Als dit ook zonder enige problemen gaat, betekent dit dat de afvoerleiding niet verstopt is. Mocht dit niet zo snel gaan als je zou denken, dan kan je water koken en dit hete water mengen met wat huishoud soda. 

Giet dit langzaam in de afvoerleiding. Herhaal dit meerdere keren, totdat het water zo snel door de afvoerleiding stroomt als je zou verwachten. 

Stap 8: Sluit de afvoerslang van de wasmachine weer aan op de afvoerleiding.

Stap 9: Draai een nieuwe was en controleer of het probleem verholpen is.

Komt er opnieuw water in de wasmachine te staan, terwijl het water goed wegliep uit de slang en ook door de afvoerleiding? Dan kan het zijn dat de afvoerleiding te hoog is, voor het water om goed weg te lopen. Dit kan gebeuren als je een wasmachine net hebt aangesloten. 

3.3 Controleren of de afvoerleiding te hoog is.

Als je net een nieuwe wasmachine hebt aangesloten, kan het zijn dat de afvoerleiding te hoog is waardoor het water niet weg kan lopen. Als je al lange tijd wasjes hebt gedraaid met je wasmachine zonder problemen, dan is dit hoogstwaarschijnlijk niet jouw probleem.

Dus heb je geen nieuwe wasmachine? Dan kan je deze stappen overslaan en verder gaan met “Controleren van de afvoerpomp”.

Hoe controleer je of de afvoerleiding te hoog is?

Stap 1: Zorg ervoor dat je een emmer en een aantal handdoeken bij de hand hebt. 

Stap 2: Zet de emmer op de grond in de buurt van de afvoerslang.

Het is belangrijk dat je de emmer zo laag mogelijk neerzet, zodat het water in de emmer kan lopen.

Stap 3: Haal de afvoerslang uit de afvoerleiding.

De afvoerslang zit aan de achterkant van de wasmachine. Zorg ervoor dat je de slang omhoog houdt, totdat je deze in de emmer legt. Anders loopt het water direct over de vloer.

Stap 4: Laat het water uit de wasmachine weglopen in de emmer.

Als er geen water wegloopt in de emmer, ook terwijl je de slang zo plat mogelijk houdt op de grond richting de emmer, dan heb je waarschijnlijk een verstopping. Dan raad ik je aan om de stappen van “Controleren of de filter verstopt is” te volgen. 

Stap 5: Controleer met het oog of de afvoerleiding verstopt is.

Als dit het geval is, raad ik net als bij de vorige stap aan om de stappen van “Controleren of de filter verstopt is” te volgen. 

Stap 6: Pak een groot glas met water en gooi deze voorzichtig in de afvoerleiding. 

Als je deze stappen zonder enige problemen hebt doorlopen, betekent het dat je geen verstopping hebt in je wasmachine en afvoerleiding. Nu is het belangrijk om te controleren of de afvoerleiding te hoog is, om het water af te voeren.

Stap 7: Check hoe groot het hoogteverschil is tussen de bovenkant van de afvoerleiding ten opzichte van het begin van de afvoerslang van de wasmachine. Het hoogteverschil mag maximaal 15 centimeter zijn.

Als hier een flink stuk tussen zit (meer dan 50 cm bijvoorbeeld), is dit waarschijnlijk de reden dat je water niet goed weg loopt na een wasbeurt. 

Stap 8: Zaag een stuk van de afvoerleiding af.

Zaag een stuk van de afvoerleiding af, zodat het hoogteverschil tussen de het begin van de afvoerslang en de bovenkant van de afvoerleiding zo klein mogelijk is. Daardoor kan straks het water makkelijker de afvoerleiding in lopen, waardoor het wordt het niet meer tegengehouden wordt door de zwaartekracht.

Zorg ervoor dat je deze stap alleen uitvoert als je echt weet wat je aan het doen bent. Vraag iemand met meer ervaring of die je kan helpen. Je wilt natuurlijk geen schade veroorzaken aan je huis.

Stap 9: Sluit de afvoerslang aan op de afvoerleiding.

Stap 10: Controleer of het probleem is opgelost door een nieuwe was te draaien.

3.4 Controleren of de afvoerpomp verstopt is

Top dat je al zover bent gekomen! Ook al is het vervelend dat je het probleem nog niet hebt gevonden, toch mag je al trots op jezelf zijn en even stil staan bij het feit dat je al een heleboel problemen hebt uitgesloten. Keep on going! De oplossing komt steeds dichterbij 🙂

Als je filter, afvoerleiding en afvoerslang niet verstopt zijn kan het zijn dat je pomp verstopt zit. Dat gaan we controleren door onderstaande stappen te doorlopen. 

Hoe controleer je of de afvoerpomp verstopt is?

Stap 1: Houd een emmer en een stapeltje handdoeken bij de hand.

Stap 2: Zorg ervoor dat al het water en de was uit de wasmachine is.

Dit kun je doen door via de filter aan de voorkant al het water in een emmer, grote kom of teil te laten lopen (check de stappen van “Controleer of het filter verstopt is” voor meer informatie).

Je zou ook via de afvoerslang al het water weg kunnen laten lopen in een emmer (check de stappen van “Controleer of de afvoerleiding verstopt is” voor meer informatie.

Tip: Het is belangrijk dat er zo min mogelijk water in de wasmachine zit voordat je begint met de volgende stappen!

Stap 3: Ontkoppel de wasmachine zowel van de stroom als van de water toe- en afvoerleidingen.

Stap 4: Verplaats de wasmachine naar een plek waar je deze kan kantelen.

Stap 5: Kantel de wasmachine naar de zijkant.

Zorg ervoor dat je een paar handdoeken op de grond legt, waar je de wasmachine naartoe gaat kantelen. Zo voorkom je dat de grond of de wasmachine beschadigt raakt.

Stap 6: Check aan de onderkant van de wasmachine waar de afvoerpomp zit.

De afvoerpomp zit vrijwel altijd aan de voorkant van de wasmachine, naast de filter. 

Je ziet dat er een paar stroomkabels naar de accu van de afvoerpomp lopen. Hier krijgt de afvoerpomp zijn stroom van. 

Ook zie je als het goed is het motortje van de afvoerpomp. Hierin zit een propeller om te water de afvoerslang in te sturen als de wasbeurt klaar is. Je kan de propeller vergelijken met die van een boot, maar dan in een kleiner formaat.

Stap 7: Maak de afvoerpomp open bij de propeller. 

Vaak heb je hier een schroevendraaier voor nodig. 

Zorg ervoor dat je dit voorzichtig doet en dat je onthoudt hoe je alles straks weer moet monteren!

Tip: Het kan zijn dat er nog water uit de propeller komt als je deze open maakt. Zorg ervoor dat je een handdoek bij de hand hebt.  

Stap 8: Verwijder het vuil uit de propeller.

Het kan zijn dat er door het filter heen nog vuil in de afvoerpomp kan komen, waardoor deze verstopt raakt. Meestal zijn dit kleine stukjes plastic of textiel. 

Stap 9: Zet de afvoerpomp weer in elkaar.

Stap 10: Zet de wasmachine weer recht op.

Stap 11: Sluit de wasmachine weer aan.

Tip: Controleer nog even of de stroomkabel niet nat is, voordat je deze weer aansluit in het stopcontact. Je wilt natuurlijk geen kortsluiting veroorzaken. 

Stap 12: Controleer of het probleem is verholpen door een nieuwe was te draaien.

Is het probleem nog steeds niet verholpen na het doorlopen van alle stappen? Dan is er waarschijnlijk een technisch mankement in de afvoerpomp. Dan raad ik je aan om een monteur in te schakelen.


Als het goed is is jouw probleem met je wasmachine verholpen door deze stappen te doorlopen. Heb je nog steeds problemen? Laat het dan weten in een reactie hieronder, zodat we kunnen meedenken om jouw probleem op te lossen!

Plaats een reactie