Mijn was uit de wasdroger stinkt, hoe verhelp ik dat?

Ken je dat moment dat je de was uit de wasdroger haalt en het niet lekker ruikt, muf is of zelfs stinkt? Het kan zelfs zo vies ruiken dat je de was eigenlijk direct weer in de wasmachine wilt stoppen met een extra scheut wasmiddel om de geur eruit te halen. Maar is dat wel de oplossing? Er kunnen verschillende oorzaken zijn waardoor je was niet uit de wasdroger komt zoals je graag zou willen. De mogelijke oorzaken en oplossingen heb ik voor jou op een rijtje gezet, zodat jij in het vervolg ook weer frisse kleding uit de was kan halen!

Er zijn meerdere oorzaken mogelijk waardoor je was vies uit de wasdroger komt. Het kan zijn dat de was die je in de wasdroger stopt al vies ruikt voordat je het in de wasdroger stopt, dan betekent het dat het probleem in je wasmachine zit en niet in de wasdroger.

Ook als je was wel schoon ruikt als het uit de wasmachine haalt en in de wasdroger stopt, kan het nog steeds zo zijn dat het niet zo schoon is als je denkt, maar dat je dit nog niet merkt. Indien dit allemaal niet de oorzaak is, kan het zijn dat je wasdroger schoongemaakt moet worden of dat er iets anders aan de hand is.

Hoe kom ik achter de oorzaak?

Om erachter te komen waardoor jouw was stinkt als het uit de wasdroger komt, is het belangrijk om vast te stellen wat de oorzaak is. Als je dit niet doet ga je namelijk over tot symptoombestrijding door bijvoorbeeld de stinkende was opnieuw te wassen met meer wasmiddel, in plaats van het probleem op te lossen! Dit heb ik zelf helaas ook gedaan en daarom wil ik je met onderstaande tips helpen dit te voorkomen.

Ligt de oorzaak bij de wasmachine?

Als eerste raad ik je aan om te controleren of de was al stinkt als je het uit de wasmachine haalt. Om te checken of dit het geval is, heb ik hieronder meerdere stappen uitgewerkt waarmee je de oorzaak kan opsporen en verhelpen.

1. Check de filter van jouw wasmachine

Het kan zijn dat de filter de veroorzaker is van de vieze was. In de filter kunnen namelijk grote en kleine stukken blijven hangen, waardoor het water de je hebt gebruikt voor het wassen moeilijker weg kan uit de wasmachine. De rommel in de filter blokkeren dus de afvoer van je wasmachine.

Zelf heb ik in het filter verschillende dingen aangetroffen die het blokkeerde van smurrie substanties tot bierdopjes en stukjes plastic. Maak de filter schoon en draai nog eens een was, is het probleem opgelost?

Wees alsjeblieft voorzichtig met het openen van de filter. Het kan namelijk zijn dat er nog water onder in de wasmachine staat die je niet in de trommel kan zien, waardoor als je de filter open maakt er een heleboel water over je vloer spoelt. Dit kan schade veroorzaken en dat je wil je absoluut voorkomen! Zorg ervoor dat je een emmer of afwasteil bij de hand hebt waar je het water in op zou kunnen vangen.

Tip: Zoek online naar de handleiding van jouw model wasmachine, daar staat in beschreven hoe je de filter kan schoonmaken, zonder dat al het water direct op je vloer loopt.

2. Check jouw wasmachine op wasluis/vetluis

Wasluis, ook wel vetluis genoemd, is een zeepbacterie die eruit ziet als een grijze substantie. Als je een was hebt gedraaid en daarna controleert daarna in de trommel en de zachte rand of er wasluis in de wasmachine zit, dan weet je dat het bingo is! Wasluis ontstaat door een reactie van de vieze was en het wasmiddel dat je gebruikt.

Haren, stof, lichaamsvet (klinkt dat niet lekker?) of andere soorten viezigheid reageren op het wasmiddel en blijven hangen in de wasmachine. Tegenwoordig wassen we vaak op lage temperaturen, waardoor de bacteriƫn beter kunnen overleven in de wasmachine. Als je hier last van hebt is er een grote kans dat dit ook de oorzaak is van de vieze was die uit de wasdroger komt.

Het kan zijn dat je het op het begin nog niet ziet, maar des te meer je wast, des te zichtbaarder het wordt. Wasluis gaat ook in andere onderdelen van de wasmachine zitten, waardoor ophopingen ontstaan en het waterniveau ontregeld wordt. Dus naast een vieze was is het ook nog eens schadelijk voor je wasmachine!

De wasluis kan je verwijderen door je wasmachine zonder inhoud 1 maal op 90 graden te laten draaien en daarna nog een keertje met schoonmaak azijn, ook op 90 graden. Azijn zorgt er namelijk voor dat je wasmachine wordt gereinigd en het neutraliseert ook nog eens vieze geurtjes. Laat dat nou eens precies waar we naar op zoek zijn!

Als je merkt dat je wasmachine nog steeds niet lekker ruikt na het draaien van een kookwas, raad ik je aan om Dettol wasmachinereiniger te gebruiken. Hiermee zorg je er gegarandeerd voor dat je wasmachine echt schoon wordt. Mijn wasmachine werd ook niet helemaal schoon door het draaien van een kookwas, maar na het gebruiken van de wasmachinereiniger stonk mijn was eindelijk niet meer! šŸ˜‰

Mocht je mij niet geloven, check dan even de reviews op bol.com!

Wat belangrijk is om te voorkomen dat je in de toekomst weer last krijgt van wasluis, is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen. Check daarom of een of meerdere van de volgende opties de oorzaak kan zijn waardoor jij last hebt van wasluis:

 • Je gebruikt te veel wasmiddel

More is better‘ gaat niet op voor het gebruik van wasmiddel in de wasmachine. Als te veel wasmiddel gebruikt, stimuleer je alleen maar de groei van de bacteriĆ«n in jouw wasmachine. Matig dus je gebruik van wasmiddel per was.

 • Je gebruikt wasverzachter

Wasverachter is een bekende veroorzaker van wasluis. Ook is wasverzachter niet goed voor het milieu. Meer weten? Lees ons artikel hierover.

 • In jouw wasmiddel zit al wasverzachter zonder dat je het weet

Het kan zijn dat er standaard al wasverzachter is toegevoegd aan het wasmiddel dat je gebruikt. Hierdoor gebruik je het dus onbewust. Het is goed om dit even te checken!

 • Je maakt de wasmachine niet vaak genoeg schoon

Het kan zijn dat je de wasmachine niet vaak genoeg schoonmaakt. Je kan dit doen door de wasmachine te laten draaien op 90 graden. Dit wordt ook wel een kookwas genoemd. Dit doodt als het goed is de bacteriƫn die de vieze luchtjes veroorzaken! Als dit niet alle bacteriƫn doodt, raad ik je aan om zeker twee keer per jaar je wasmachine schoon te maken met wasmachinereiniger.

Als je wilt weten hoe je jouw wasmachine goed schoonmaakt, raad ik je aan om ons artikel hierover te lezen!

 • Je laat de wasmachine niet genoeg luchten 

Als je nadat je een was hebt gedraaid, de deur van de wasmachine weer dicht duwt zorg je ervoor dat de warme vochtige lucht opgesloten wordt in de wasmachine. Daarmee creƫer je voor bacteriƫn het perfecte klimaat om in te kunnen gedijen. Zorg er dus voor dat je na een wasbeurt altijd de deur van de wasmachine open blijft staan. Zelf zorg ik er ook altijd voor dat het wasmiddelbakje altijd open staat als de wasmachine niet in gebruik is, zodat hier ook geen schimmel in gaat groeien.

3. Toch schoonmaken

Als beide opties bij jou niet de oorzaak waren voor het probleem, dan kan het zijn dat een van de oorzaken voor het ontstaan van wasluis ook een oorzaak is bij jou. Maar in tegenstelling tot sommige anderen heb jij geen last van wasluis (of het is nog niet zichtbaar). Om er zeker van te zijn dat je geen last hebt van wasluis, raad ik je aan om toch een keer je wasmachine goed schoon te maken met bovenstaande tips en om in de toekomst deze tips ook toe te passen.

Gebruik ook minstens twee keer per jaar wasmachinereiniger, om je wasmachine echt helemaal schoon te krijgen en vieze geurtjes te verwijderen! Het is misschien even wennen, maar zeer waarschijnlijk gaat het jouw probleem ook verhelpen!

Als je alle bovenstaande opties hebt geprobeerd en jouw was blijft stinken als het uit de wasmachine komt, dan kan het zijn dat er iets mis is met de wasmachine. In dit geval raad ik je aan om te checken of je wasmachine nog onder de garantie valt. Als dat zo is raad ik je aan om contact op te nemen met het bedrijf waar je wasmachine hebt gekocht.

Als je de bon niet meer kan vinden of er niet zeker van bent of de wasmachine nog onder de garantie valt, kan je het beste direct contact opnemen met de verkoper. Zij kunnen voor jou controleren of de wasmachine nog onder de garantie valt. Als dat is zo, dan zij verantwoordelijk om de wasmachine kosteloos te repareren (indien er iets mis is natuurlijk!).

Indien je geen garantie meer hebt voor je wasmachine, dan kan je ervoor kiezen om een monteur langs te laten komen. Wees je er bewust van dat dit geld gaat kosten. Als je geen garantie meer hebt, betekent het ook dat je wasmachine waarschijnlijk al een paar jaar oud is. Voordat je de afweging maakt om een monteur langs te laten komen, raad ik je aan om de kosten hiervan te checken en het af te wegen tegen het aanschaffen van een nieuwe wasmachine.

De kosten voor een monteur kunnen namelijk gauw oplopen en het kan zijn dat je nieuwe onderdelen nodig hebt, wat nog meer gaat kosten. Het geld dat je hier aan besteed zou je ook kunnen besteden aan een nieuwe wasmachine. Deze worden ook steeds zuiniger. Kortom, weeg van tevoren af wat de kosten van een nieuwe wasmachine zijn ten opzichte van de kosten voor een monteur.

Ligt de oorzaak bij de wasdroger?

als je hebt uitgesloten dat de oorzaak bij de wasmachine ligt, dan raad ik je aan om onderstaande opties te checken om de oorzaak van de stinkende was te vinden.

1. Maak het pluizenfilter schoon

Het beste is om elke keer voordat je de droger aan zet, je eerst even het pluizen filter reinigt. Het pluizenfilter zit vaak in de deur zelf en kun je er relatief simpel uit halen. Als je het filter niet kan vinden, check dan online even de handleiding van het model van jouw wasdroger.

De pluizen die je ervan afhaalt kun je gewoon weggooien bij het restafval. Vergeet ook niet de ruimte schoon te maken waar de filter in zit, hier kunnen namelijk ook veel pluizen ophopen. Als je hier niet goed bij kan, zou je dit ook kunnen schoonmaken met een stofzuiger.

2. Reinig de condensor van je wasdroger

Om te weten hoe jouw condensor moet reinigen, is het belangrijk om te weten wat voor soort wasdroger je hebt. Dit kan een condens- of warmtepompdroger zijn. De condensor bij de condensdroger kan je als het goed is helemaal verwijderen. Spoel deze vervolgens af met een douchekop of onder de kraan.

Check voordat je dit doet natuurlijk eerst even of dit voor jou model ook mogelijk is in de online handleiding. De condensor bij de warmtepompdroger is niet te verwijderen, daardoor kan je deze het beste schoonmaken met een stofzuiger.

3. Maak de wasdroger schoon van binnen

Een veelvoorkomende oorzaak voor stinkende was is doordat er in het verleden was is gestikt in de wasdroger. Ja je hoort het goed, was kan stikken! Dit gebeurt doordat je de wasdroger vergeet aan te zetten terwijl er natte was in zit, of  doordat de was nog niet helemaal droog is na het draaien van een droogbeurt en je deze vervolgens te lang laat liggen. De was is nat en afgesloten, waardoor de was stikt.

Hierdoor gaat je was schimmelen, met als gratis bijkomstigheid allemaal naar geurtjes. Deze geur kan vervolgens blijven hangen in de wasdroger, waardoor de was uit de volgende droogbeurten ook gaat stinken. Gefeliciteerd, je hebt een stinkende wasdroger!

Wat je het beste kan doen om dit te verhelpen is door jouw wasdroger te reinigen. Dit kan je het beste doen door eerst de trommel en de binnenkant goed af te nemen met een natte doek die gedoopt is soda water. Hiermee zorg je ervoor dat je de eerste viezigheid uit de wasdroger haalt. Vervolgens kan je het beste een kleine handdoek of washandje doordrenken met azijn en deze in de wasdroger leggen. Zet de wasdroger vervolgens aan. Het azijn zal de wasdroger van binnen schoonmaken en door de neutraliserende werking ook ontdoen van de vieze geurtjes!

Tip: Doe de stinkende was opnieuw in de wasmachine en daarna in de wasdroger, nadat je de wasdroger hebt schoongemaakt! Als je de was na het schoonmaken van de wasdroger opnieuw gaat drogen, zullen de vieze geurtjes namelijk blijven.

Hebben de tips het niet verholpen?

Mocht je na uitproberen van deze tips nog steeds last hebben van stinkende was, dan raad ik je aan om contact op te nemen met het bedrijf waarbij je de wasdroger hebt gekocht. Dit is hetzelfde advies dat ik gaf als bij een mogelijk kapotte wasmachine. De kans is dan namelijk groot dat er iets anders mis is met jouw wasdroger als bovenstaande tips niet werkten.

Als jouw wasdroger nog garantie heeft, zal het bedrijf jou namelijk moet helpen met het repareren van het apparaat (indien het soort mankement onder de garantie valt natuurlijk). Als er nog garantie op jouw machine zit, raad ik je daarom ook niet aan om hem zelf open te maken om te kijken waar het mankement zit. Zeer waarschijnlijk vervalt de garantie namelijk, als je er zelf aan gaat sleutelen. 

Geef de monteur aan dat hij eerst aangeeft wat de kosten zullen zijn, voor het voorrijden en de reparatie. Als dit aan de hoge kant is en je hebt al een relatief oude wasmachine (3 jaar of ouder), is het waarschijnlijk verstandig om een nieuwe duurzame wasmachine aan te schaffen. Lees in ons artikel waarom!


Hopelijk heeft deze checklist je geholpen om erachter te komen wat de oorzaak is dat jouw was stinkt zodra het uit de droger komt en kan je straks weer genieten van een heerlijke fris ruikende was!

3 gedachten over “Mijn was uit de wasdroger stinkt, hoe verhelp ik dat?”

  • Hi Dls,

   Of je een airco condensor hetzelfde schoonmaakt als die van een wasdroger, durf ik je niet te zeggen. Dat hangt af van jouw specifieke wasmachine en airco. Bij normale condenswasdrogers kun je de condensor uit de droger halen. Deze kan je vervolgens onder de kraan of met een douchekop schoonmaken. Als je een een warmtepompdroger hebt, kan dit waarschijnlijk niet. Je kunt de condensor dan schoonmaken met een stofzuiger.

   Check voor de zekerheid de handleiding van jouw wasdroger, de handleidingen zijn eigenlijk altijd wel op internet te vinden.

   Groet,
   Leon

   Beantwoorden

Plaats een reactie