Op hoeveel graden moet ik wassen? De ultieme guide!

Op welke temperatuur moet je nou eigenlijk wassen? Heet, warm, lauw of koud? 90, 60, 40, 30 of zelfs 15 graden? Te koud en alles blijft vies (zou je denken), maar als je te heet wast krimpt alles. En goed voor het milieu is het natuurlijk ook niet, zo’n hete was. Dus dan beter wassen op een lage temperatuur met een voorwasje? Maar is dat dan niet even slecht voor het milieu? Ah, wassen. Het zou zo’n simpele taak moeten zijn – en na het lezen van dit artikel is het dat ook!

Op hoeveel graden moet je wassen? Op een temperatuur van 30 °C kun je de meeste kleren schoon krijgen. Maar bepaald wasgoed heeft een wat hogere temperatuur nodig.

Dankzij de moderne wasmachines en het juiste wasmiddel kun je jouw kleren tegenwoordig helemaal schoon krijgen op een temperatuur van 30 °C. Je kleren op een lage temperatuur wassen kent veel voordelen. Je maakt er het milieu, je portemonnee (en dus jezelf) én je kleren blij mee! Een win-win-win situatie dus! 

Maar de perfecte temperatuur om mee te wassen hangt af van meerdere factoren. Zo heeft elk soort textiel een specifieke behandeling nodig en speelt kleur een grote rol. En je moet ook rekening houden met de functie van het wasgoed zelf.

Benieuwd of jij jouw wasgoed op de juiste temperatuur wast? Hieronder vind je een overzicht van de meest gebruikelijke temperaturen voor elk soort was. Als je meer wilt weten waarom we deze temperatuur aanraden, klik dan op de soort was in de tabel om direct naar de uitleg te gaan!

Soort wasTemperatuur
Beddengoed en lakens60 °C
Ondergoed30 °C à 40 °C
Handdoeken60 °C
Spijkerbroeken30 °C
Babykleding30 °C
Bacteriën en virussen doden60 °C +
Witte was30 °C à 60 °C
Gekleurde/bonte was30 °C à 40 °C

Tips voor kiezen van de juiste temperatuur

Beddengoed, lakens, ondergoed, handdoeken, spijkerbroeken, babykleding en zelfs schoenen. Alles (wat niet leeft) mag in je wasmachine! Maar je moet wel weten op welke temperatuur je moet wassen. Veel wasgoed heeft immers een specifieke behandeling nodig. 

Enkele algemene tips:

 • Een ware gouden tip: lees altijd de labels in je kleding! Daarop staat de maximale wastemperatuur vermeld. Zo voorkom je dat je favoriete baggy shirt een crop topje wordt.
 • Sorteer je kleding op kleur, stof en maximale wastemperatuur (dit kun je op het label vinden – zeker lezen hoor!)
 • Ga eerder voor koud water. Zeker als het etiket ontbreekt of niet duidelijk is wat je precies moet doen. Koud water veroorzaakt de minste schade en als je niet tevreden bent met het resultaat dan kun je het kledingstuk alsnog in de warme was doen.
 • Stel de temperatuur van de spoelcyclus op een lagere temperatuur in. Spoelwater heeft weinig effect op het verwijderen of reinigen van vlekken. Een spoeling met koud water werkt dus net zo goed en is beter voor het milieu. (En jij bespaart flink wat geld omdat je het water niet hoeft te verwarmen!)

Duurzamer wassen met kouder water

Vroeger werd voornamelijk op hete temperaturen gewassen, maar tegenwoordig is koud de norm. Dit is mogelijk dankzij de moderne wasmachines en de actieve stoffen in wasmiddelen. Er zijn zelfs wasmiddelen die speciaal ontwikkeld zijn voor koude wasjes!

Maar wat verstaan we precies onder een lagere temperatuur? En waarom zou je dit überhaupt doen?

Alles tot en met 30 graden, telt als een lagere temperatuur.

En voor kleding die niet sterk is bevuild is dit een prima temperatuur. Veel kleding wordt al in de was gedaan, omdat het een paar keer gedragen is. Maar vreselijk vuil is het niet. Dit soort wasgoed kan je dan ook prima wassen op 30 °C.

Verder zijn delicate stoffen, zoals wol en zijde, natuurlijk extra gebaat bij een koudere was. Ook proteïne vlekken (zoals bloed en zweet) verwijder je beter met koud water want deze kunnen net intrekken als ze in warm water worden gewassen.

Tip: Lakens was je beter met een warme was want bacteriën, mijten en schimmels worden pas gedood vanaf 60 °C.

En de vele redenen waarom het beter is om met kouder water te wassen?

Die staan hier even voor je op een rijtje:

 • Het is beter voor het milieu.
 • Het is beter voor je portemonnee.
 • Het is beter voor je kleding.

Klinkt goed, niet? Door op een lagere temperatuur te wassen kun je heel wat energie besparen. En energie sparen, betekent geld sparen.

Wist je bijvoorbeeld dat 90% van de energie die een wasmachine tijdens een wasje gebruikt naar het opwarmen van het water gaat? Vaker kouder wassen is dus voordeliger en duurzamer. Bovendien blijven de kleuren van je kleding langer helder en slijt de stof minder snel.

Dus het is milieubewuster, levert een lagere energiefactuur op en is liever voor je kleding. Zijn er dan helemaal geen nadelen aan het wassen op een lagere temperatuur?

Niet echt nee. Bepaalde was, zoals lakens, hebben een wat hogere temperatuur nodig (zo dadelijk meer hierover), maar de meeste kledingstukken zullen helemaal schoon zijn.

Ik raad je wel aan om regelmatig eens een kookwas (90 °C) te laten draaien. Want als je enkel koude wasjes draait, dan heb je kans op vetluis (ook wel wasluis genoemd) waardoor je was kan gaan stinken.

Tip: Vergeet ook niet maandelijks je wasmachine te reinigen!

Dus kort samengevat: koud wassen is beter voor het milieu, je portemonnee en je kleding.

En in dergelijke gevallen is een koude was handig:

 • licht bevuilde kleding
 • delicate stofjes zoals wol en zijde
 • kleding met bloed- of zweetvlekken

Wat wordt er bedoeld met een warme was?

Was je boven de 30 °C? Dan doe je een warme was.

Maar als wassen op koudere temperaturen zo goed is, waarom zou je dan ooit nog een warme was doen?

Nou, zoals eerder vermeld is het goed om je wasmachine zelf regelmatig schoon te maken. Af en toe een kookwas (90 °C) laten draaien is daarom een goed idee. Om de 2 à 3 maanden is voldoende. Check dan direct ook even of je last heb van vetluis. Ook theedoeken en vaatdoekjes die een stevige wasbeurt kunnen gebruiken mogen op deze temperatuur gewassen worden. 

Wist je dat? Een was op 90 °C 5 keer zoveel kost als een wasje op 30 °C.

Ook is er bepaald wasgoed dat gebaat is bij een warme was (60 °C). Denk bijvoorbeeld aan keuken handdoeken en beddengoed. Bacteriën, mijten en schimmels worden namelijk pas gedood vanaf 60 °C.

Ook sportsokken en wit ondergoed kun je gerust warm wassen, maar zorg er dan wel altijd voor dat er geen gekleurde items bijzitten! Anders mag je in de toekomst met een roze onderbroek rondlopen in plaats van een witte.

Is je kleding flink vies? Dan krijg je dit met de moderne wasmiddelen prima schoon op 40 °C. Een voorwasprogramma is niet nodig.

Tip: Heb je iets gemorst? Dep dan de vlek met wat water. Wordt het een hardnekkige vlek? Pak die dan plaatselijk aan met een vlekkenmiddel in spuitfles of laat het kledingstuk eventjes weken met speciaal vlekkenmiddel voordat je het in de wasmachine doet.

Dus als je boven de 30 °C wast, dan doe je een warme was.

En in deze gevallen is een warme was handig:

 • 90 °C
  • je wasmachine zelf
  • vuile theedoeken en vaatdoekjes
 • 60 °C
  • keukenhanddoeken
  • beddengoed
  • sportsokken
  • wit ondergoed
 • 40 °C
  • vieze kleding

Op hoeveel graden beddengoed en lakens wassen?

Zowel wit als gekleurd beddengoed was je best op 60 °C, maar check wel altijd het wasvoorschrift en houd de kleuren apart!

Elke nacht verliezen we ongeveer 0,25 tot zelfs 2 liter vocht en een hele hoop huidschilfers en haren. En of je het nou wil of niet, iedere nacht slaap jij ongegeneerd met een heleboel bedpartners – hallo daar huisstofmijten, mieren, luizen, bedwantsen en bacteriën!

Geen zin in al die onuitgenodigde, onzichtbare gasten? Was dan je beddengoed op 60 graden! Micro-organismen zoals huisstofmijten, schimmels en bacteriën worden pas gedood bij deze temperatuur.

Was jij jouw beddengoed samen met je handdoeken? Efficiënt is het zeker, maar helaas is het niet zo goed voor je wasgoed. (Ruwe) handdoeken zorgen voor frictie, wat de stoffen van het bedtextiel beschadigt en de levensduur verkort.

Tip: Gebruik geen wasverzachter want deze maakt stoffen waterafstotend. Niet zo prettig met al dat nachtelijke vochtverlies. Meer weten? Lees dan ons artikel over wasverzachter!

Op hoeveel graden ondergoed wassen?

Je zou het waarschijnlijk niet verwachten, maar deze vraag is niet zo simpel. Het antwoord hangt namelijk af van meerdere factoren. En ja, dat betekent dat al je ondergoed lukraak in de wasmachine gooien niet de juiste methode is.

Was je ondergoed bij voorkeur op 30 °C à 40 °C. Sorteer het op kleur en stof. En bekijk altijd het wasvoorschrift.

Hier moet je op letten:

 • De kleur: Selecteer je ondergoed op kleur. Je hoeft hier niet overdreven streng in te zijn. Donkerblauwe slipjes kunnen bijvoorbeeld gerust met zwarte boxers gewassen worden. Het belangrijkste is dat je de lichte kleuren gescheiden houdt van de donkere.
 • De stof
  • (stretch)katoenen ondergoed: maximaal 60 °C, maar voor fel gekleurd ondergoed of elastische taillebanden ga je beter voor 40 °C.

Katoenen ondergoed kan tegen een stootje, maar bij hoge temperaturen heeft het de neiging om te krimpen en vager in kleur te worden. Verder slijt het elastiek van de tailleband sneller.

 • synthetisch ondergoed (microfiber, polyester, modal, micromodal, viscose, etc.): 30 °C kan gerust, maar heter dan 40 °C moet je echt niet gaan.

Synthetische stoffen voelen dan wel heerlijk zacht aan, maar ze zijn ook heel delicaat. Tijdens het wassen hebben ze wat extra zorg nodig om slijtage te voorkomen.

Op hoeveel graden handdoeken wassen?

Je handdoeken gebruik je (als het goed is) dagelijks en komen steeds in direct contact met je huid. Deze moeten dus goed schoon worden gemaakt!

En aangezien schimmels en bacteriën pas dood gaan bij een temperatuur van 60° C was je jouw handdoeken dan ook het beste op deze temperatuur.

Tip: Gebruik niet te veel wasmiddel en liever geen wasverzachter, want daardoor nemen je handdoeken minder goed vocht op.

Hoe vaak moet je jouw handdoeken wassen? Minimaal één keer per week, maar het liefst nadat je deze drie keer hebt gebruikt om jezelf mee af te drogen. Telkens als je je afdroogt, komen er dode huidcellen en bacteriën in je handdoek terecht. En in een vochtige omgeving kunnen deze een broedplaats voor ziektekiemen vormen.

Tip: Hang je handdoek na gebruik altijd netjes uitgestrekt op, zodat deze goed kan opdrogen.

Verder was je (zelfs zachte) handdoeken beter apart want door hun ruwe textuur kunnen ze de vezels van kwetsbare kledingstukken beschadigen. Een uitzondering zijn zeer duurzame materialen zoals spijkerstof.

Zowel witte als gekleurde handdoeken was je best op 60 °C. Check altijd het wasvoorschrift, houd de kleuren gescheiden en was ze liever niet samen met ander wasgoed.

Op hoeveel graden spijkerbroeken wassen?

Als je eenmaal de perfecte spijkerbroek in je bezit hebt dan wil je natuurlijk dat deze zo lang mogelijk mooi blijft. Na één dag dragen je lievelingsjeans al in de was gooien? Dat is vragen om problemen.

Hoe vaker je jeans wast, hoe sneller de denimstof slijt. Eigenlijk is het meer dan voldoende om de broek na vier tot vijf keer dragen te wassen. Ik moet bekennen dat ik deze zelf soms ook wel wat langer draag ;)!

Verder is het beter om op een lagere temperatuur te wassen. 30 °C is voldoende.

Tip: Wil je de kleur van je spijkerbroeken zo lang mogelijk in stand houden? Keer ze dan binnenstebuiten tijdens het wassen.

Dus keer de jeans binnenstebuiten en was hem op maximaal 30 °C! Je kan je spijkerbroek gerust bij de bonte was doen.

Op hoeveel graden babykleding wassen?

Het huidje van een baby is erg gevoelig en raakt snel geïrriteerd en hun kleertjes worden vaak heel vuil (had je niet verwacht hè?). Op 60 °C wassen lijkt daarom misschien een goed idee want alle bacteriën zijn zo weg. Maar de babykleertjes zelf zijn meestal ook erg kwetsbaar.

Was daarom liever op een lagere temperatuur (30 °C) en maak gebruik van een speciaal wasmiddel (maar geen wasverzachter!)

Kijk ook altijd goed naar de waslabels in je baby- en kinderkleding om te voorkomen dat deze beschadigd raakt of krimpt. Het aanschaffen van babykleding is al duur genoeg!

Tip: Veel nieuwere wasmachines hebben speciale programma’s om babykleding te wassen.

Dus maak gebruik van het speciale babykleding programma of was op 30 °C met een speciaal wasmiddel en zorg dat je geen wasverzachter gebruikt. Dat is niet goed voor de babykleding en ook niet als het regelmatig in contact komt met je huid.

Op hoeveel graden wassen om bacteriën en virussen te doden?

Als je er zeker van wilt zijn dat er geen micro-organismen, zoals virussen en bacteriën meer in je kleding zitten na het wassen, kan je het beste je kleding op 60 °C of hoger wassen. Vanaf 60 °C worden alle aanwezige bacteriën en virussen gedood tijdens het wassen.

Op hoeveel graden witte kleren wassen?

Wit wasgoed kan (en moet soms) op een wat hogere temperatuur gewassen worden. Ideaal is 40 °C, maar je kan het wassen van 30°C tot 60 °C. Check altijd het label (als dat nog in de kleding aanwezig is), om te zien wat de beste temperatuur is om de kleding mee te wassen. Ook raad ik je aan om witwasmiddel te gebruiken dat speciaal is bedoeld voor het wassen van witte kleding.

Opgelet! Witte was moet sowieso gescheiden worden van gekleurde items, maar des te meer als je op een hoge temperatuur wast. Scheid je de witte was niet? Dan heb je een grote kans dat je er straks als de Pink Panther bij loopt. Daar is op zich ook niks mis mee ;)!

Op hoeveel graden gemixte kleding met kleur wassen?

Voor gekleurde was die vooral uit kleren bestaat, zijn 30 °C en 40 °C de beste opties. Ga je voor een hogere temperatuur? Dan kan het zijn dat de kleuren uitlopen.

Vind je het toch nodig om op 60 °C te wassen? Houd dan altijd bij elkaar horende (pastel)kleurige artikelen tezamen om ongelukken te voorkomen en kleurvervaging tegen te gaan.

Tip: Keer gekleurde T-shirts of T-shirts met een opdruk binnenstebuiten, zodat ze minder snel vaal worden.

Bekijk altijd het label voor gekleurde kleding, want sommige items kunnen uitlopen. Gebruik ook altijd een wasmiddel voor bonte was.

Alles even samengevat

Milieubewust wassen is makkelijker dan ooit tevoren dankzij de moderne wasmachines en de actieve stoffen in wasmiddelen. In de meeste gevallen geldt de volgende regel: hoe lager de temperatuur, hoe beter. Dit is goed voor het milieu, je portemonnee en je kleding.

Daarnaast is het goed om regelmatig een kookwas (90 °C) was te draaien. Door dit te doen zorg je ervoor dat je wasmachine schoon blijft en je geen last krijgt van vetluis. Bacteriën, mijten en schimmels worden namelijk pas gedood vanaf 60 °C. Het is daarom verstandig om handdoeken, beddengoed en lakens ook te wassen op een hogere temperatuur!

En vergeet niet dat je altijd eerst even de etiketten van je kleding te checken voordat je gaat wassen. Daar staat alle informatie die je nodig hebt!

1 gedachte over “Op hoeveel graden moet ik wassen? De ultieme guide!”

Plaats een reactie