Hoe vaak moet ik mijn wasmachine reinigen?

Ruikt de “schone” was niet fris? Komt er geregeld een vreemd geurtje uit je wasmachine? Of zijn je kleren steeds vaker voorzien van vieze, vuile strepen? Dan is het waarschijnlijk hoog tijd om je wasmachine eens schoon te maken. Ja, hoor! Het gaat misschien tegen je gevoel in, maar ook het apparaat dat altijd gevuld is met water en zeep heeft af en toe nood aan een grondige poetsbeurt. Zeker nu we steeds vaker op een lagere temperatuur wassen. Want dat is inderdaad goed voor het milieu, maar helaas ook voor de verspreiding van bacteriën.

Hoe vaak moet de wasmachine dan gereinigd worden? Het liefst één keer per maand. Het schoonmaken van de wasmachine is namelijk eerder een preventieve maatregel. En hoe langer je wacht met schoonmaken, hoe onaangenamer de gevolgen.

Elke keer dat je jouw kleren wast, komen er allerlei resten vast te zitten in de wasmachine. Denk hierbij aan zeepresten, mineralen, vuil en chemicaliën van je wasmiddel. Deze resten vormen een dun laagje waarin bacteriën en geurdeeltjes worden opgesloten. Een vieze geur en vuile strepen zijn het gevolg. Zowel in de wasmachine als in je kleren. Daarnaast gaat een vuile wasmachine veel sneller kapot. Hygiënisch kun je het natuurlijk ook niet noemen, zo’n broedplaats voor bacteriën.

Waarom zou je je wasmachine schoonmaken? 

Je zou verwachten dat een wasmachine gewoon schoon is en blijft, niet? Maar helaas, ook het apparaat dat de was doet moet soms schoongemaakt worden.

Na elke wasbeurt komen er namelijk zeepresten, mineralen en chemicaliën vast te zitten in het toestel. Deze resten vormen een dunne laag waarin bacteriën en geurdeeltjes worden opgesloten. Hierdoor verspreidt de wasmachine stinkende geuren en raken de inwendige mechanismen verstopt. Het water wordt niet zo heet en het wasmiddel zwakt erg af. In het ergste geval gaat de wasmachine zelfs kapot.

Wasmachines zijn bovendien ook warme en vochtige dingen. Een betere broedplaats kunnen bacteriën zich dus niet wensen.

Klinkt vies? Nou, een studie toonde zelfs aan dat één op de vier stukken wasgoed dat op 40°C gewassen wordt, sporen van poepbacteriën bevat. 

Bleh…hygiënisch kun je dit niet noemen.

En ja, je zou dit probleem kunnen oplossen door op een hogere temperatuur te wassen, maar zoals we allemaal weten, is dit slecht voor het milieu en onze portemonnee. Om nog maar te zwijgen over de hoeveelheid kleding die we zouden ruïneren.

Schoonmaken is dus de boodschap. 

Bovendien bespaar je hiermee dus ook geld aan reparatie kosten. Want zoals eerder vermeld, gaat een vuile wasmachine veel sneller kapot.

Hoe vaak moet de wasmachine schoongemaakt worden?

Als algemene vuistregel moet je wasmachine één keer per maand schoongemaakt worden. Dat klinkt veel, maar uiteindelijk valt dit best mee. Zeker als je nagaat dat een schoonmaakbeurt maximum een half uurtje duurt.

Maandelijks een half uurtje schoonmaken of elke twee jaar een hele hoop geld kwijtspelen aan (eigenlijk onnodige) herstelkosten. Wat klinkt beter?

Zo maak je jouw wasmachine schoon!

Klaar om je wasmachine een flinke poetsbeurt te geven? Goed zo!

Om het je wat makkelijker te maken, deel ik hieronder voor elk type wasmachine een schoonmaak stappenplan en daarnaast een lijstje met alles wat je nodig hebt. 

Dit heb je nodig:

 • afwasmiddel
 • natuurazijn (½ liter)
 • soda/zuiveringszout/Natriumbicarbonaat (handvol)
 • afwasborstel
 • keukenrol

Ga voor natuurlijke producten zoals natuurazijn en soda zodat je het septische systeem niet beschadigt.

Ondanks dat sommige mensen bijvoorbeeld aanraden om je wasmachine met vaatwastabletten te reinigen, is dit nergens voor nodig. Soda en azijn hebben een ontkalkende werking en functioneren perfect als anti-vet middel om vetluis te voorkomen. 

Tip: Gebruik altijd natuurazijn want schoonmaakazijn kan de rubbers van je wasmachine aantasten.

Het schoonmaak stappenplan

Heb je een voorlader? Volg dan dit stappenplan:

 • Stap 1: Reinig het wasmachine manchet grondig met water en azijn. Dit is de rubberen rand die ervoor zorgt dat de deur dicht kan en dat er geen water naar buiten lekt. Deze ring raakt vaak gevuld met allerlei rommel en vuil, zoals haar en muntjes. Je kunt hier dus best wat vinden!

Tip: Heb je last van schimmel? Meng dan wat water met chloor en wrijf de ring goed schoon.

 • Stap 2: Meng drie kopjes azijn en een kopje soda in het bakje waar je normaal gesproken het wasmiddel in doet. Dit ontkalkt de machine en rekent af met vieze geurtjes.
 • Stap 3: Laat de machine draaien op de heetste stand. (Zonder kleren natuurlijk!)
 • Stap 4: Laat de machine een tweede keer op de hoogste stand draaien. Voeg geen azijn of soda toe. Dit spoelt alles uit en doodt alle bacteriën die tijdens de vorige wasbeurt werden losgemaakt.
 • Stap 5: Veeg de binnenkant van de trommel af met een schone doek.
 • Stap 6: Check ook de filter van je wasmachine. Want deze kan behoorlijk vies worden.
 • Stap 7: Voilà! De binnenkant van je wasmachine is nu helemaal schoon en in ruil heb jij weer heerlijk fris wasgoed.

Heb je een bovenlader? Volg dan dit stappenplan:

 • Stap 1: Stel de wasmachine in op de heetste stand.
 • Stap 2: Giet drie kopjes azijn in het bakje waar je normaal gesproken het wasmiddel in doet. Dit zorgt ervoor dat je wasmachine goed ontkalkt wordt.
 • Stap 3: Start de machine (zonder kleren!) en laat deze met water vullen. Terwijl de machine vult, vermengt het water zich met de azijn.
 • Stap 4: Stop de machine na enkele minuten.
 • Stap 5: Voeg nu een schepje soda bij in het wasbakje. Dit is de beste manier om komaf te maken met vervelende geurtjes.
 •  Stap 6: Laat het mengsel van water, azijn en soda een tweetal uur in de wasbak zitten – laat de machine niet draaien.
 • Stap 7: Start de wasmachine opnieuw en laat de cyclus aflopen.
 • Stap 8: Veeg de bovenkant van de bak af met een spons en wat schoonmaakproduct. Aangezien het water bij een bovenlader zich niet helemaal tot boven vult, heeft de schuimring onder de rand wat extra aandacht nodig. Wrijf het goed schoon met een mengsel van water en azijn.
 • Stap 9: Laat de machine nogmaals op de hoogste stand draaien. Voeg geen azijn of soda toe. Dit spoelt alles uit en doodt alle bacteriën die tijdens de vorige wasbeurt werden losgemaakt.
 • Stap 10: Veeg de binnenkant van de bak af met een doek.
 • Stap 11: Check ook de filter van je wasmachine. Want deze kan behoorlijk vies worden.
 • Stap 12: Voilà! Nu kun je genieten van een echte schone was.

Vergeet de buitenkant niet te poetsen!

Naast de binnenkant van je wasmachine moet ook de buitenkant schoongemaakt worden. Want je was mag nu dan wel weer heerlijk schoon zijn, maar als je jouw wasmand of schone kleren op een vuile wasmachine plaatst, kan je weer opnieuw beginnen.

Ook de wasmiddelenbakjes hebben aandacht nodig. Deze raken snel verstopt en zijn vaak plakkerig en vuil. Hierdoor raakt het wasmiddel gevuld met ziektekiemen en bacteriën. Veeg daarom altijd de bovenkant van de wasmachine goed af, net als alle knoppen, deuren en dispensers.

Vergeet ook niet achter het wasmiddelenbakje te kijken want daar hoopt zich vaak wasmiddel op. Dit kan gaan schimmelen.

Je hebt hier niet veel voor nodig. Een doek, heet water en wat natuurazijn volstaan. 

Tip: Zijn er enkele moeilijk bereikbare plaatsen? Neem dan een tandenborstel bij de hand! Dit is de beste manier om dergelijke plekjes schoon te maken.

Hoe je je wasmachine schoon houdt voor de toekomst

Wil je jouw schoonmaakbeurten tot een minimum houden? Pas dan de volgende tips toe:

 • Draai één keer per maand een warme was (60°C of hoger) zonder kleding of wasmiddel. Dit ontdoet de machine van schimmels en bacteriën en voorkomt vetluis.
 • Veeg de binnenkant van de wastrommel na elke wasbeurt schoon met een doekje en antibacterieel middel. Zo voorkom je ophoping van schimmels en bacteriën.
 • Laat de deur van de wasmachine openstaan tussen wasbeurten door. Hierdoor kan de machine beluchten en voorkom je schimmelgroei.
 • Controleer voor het wassen alle zakken. Alles wat daarin zit kan zowel de wasmachine als het wasgoed zelf beschadigen. En als je ooit al eens een papieren zakdoek in je broekzak liet zitten tijdens het wassen, dan weet je wel dat deze controle nog meer voordelen met zich meebrengt.

Zo, jouw wasmachine zal je in ieder geval dankbaar zijn! En bovendien zal hij ook nog eens veel langer meegaan. Geweldig nieuws voor het milieu én je portemonnee! Wil je nog meer geld besparen? Lees dan deze blog en ontdek de 5 redenen waarom een duurzame wasmachine jou geld gaat besparen.

2 gedachten over “Hoe vaak moet ik mijn wasmachine reinigen?”

Plaats een reactie