5 manieren waarop een duurzame wasmachine je geld bespaart

Wassen is tegenwoordig soms eerder luxe dan noodzaak. We dragen allemaal graag heerlijk geurende kleding en kruipen ‘s nachts het liefst onder een mooi frisgewassen dekbed. Maar al dat wassen kan duur uitlopen, zowel voor het milieu als voor je portemonnee. Elke was kost namelijk flink wat water en elektriciteit. En ja, je kunt natuurlijk al jouw kleren op lagere temperaturen wassen, maar om echt milieu- en portemonnee vriendelijk te zijn heb je ook een duurzame wasmachine nodig. Deze modellen verbruiken minder water en stroom en zijn voorzien van slimme functies die je helpen zuinig te wassen!

Ben je klaar om (energie)zuiniger door het leven te gaan en een duurzame wasmachine aan te schaffen? En wil je weten waar je precies op moet letten? Lees dan verder.

Een wasmachine belast het milieu voornamelijk via zijn elektriciteit- en watergebruik. Door een duurzame wasmachine te gebruiken kun je echter veel zuiniger te werk gaan en heel wat stroom en water besparen. Je doet er dus zowel het milieu als je portemonnee een plezier mee. De fabricatie van een nieuwe wasmachine heeft inderdaad ook een invloed op het milieu, maar als we naar de volledige levensduur kijken, dan is dat echt weinig in vergelijking met het gebruik. Want daar zit de grootste milieu-impact van je machine in. Bovendien gaat een duurzame wasmachine lang mee.

1. Een duurzame wasmachine verbruikt minder stroom

 • Minder (elektriciteits)kosten en minder broeikasgassen

Per wasbeurt verbruikt je wasmachine een bepaald aantal kWh (kilowattuur) aan elektriciteit. Deze hoeveelheid ligt bij een duurzame wasmachine veel lager en komt dus goedkoper uit. Met een goede wasmachine kan je tot wel € 100 per jaar op je energierekening besparen!

Verder is het natuurlijk ook beter voor het milieu. Want doordat elektriciteit in Nederland nog steeds vooral wordt opgewekt door het verbranden van aardgas en steenkool, komen bij dit proces broeikasgassen (CO2) en andere schadelijke stoffen zoals stikstof- en zwaveldioxide vrij. Met een duurzame wasmachine help je dus rechtstreeks het milieu.

 • Het energielabel

Minder is meer? Kan zijn. Maar niet als het op het energielabel neerkomt! Daar wil je net zoveel mogelijk plusjes zien staan. Een wasmachine met een A+ label lijkt dan misschien wel zuinig, maar dit klopt niet. A+++ is namelijk de allerzuinigste energieklasse. Kortom: hoe meer plusjes, hoe zuiniger het toestel.

Tip: Binnen de A+++ energieklassen zijn er nog meer verschillen in energiegebruik. Check daarom ook altijd hoeveel kWh per jaar verbruikt wordt. Deze informatie is gebaseerd op 220 wasbeurten per jaar en is nodig om het verbruik van toestellen uit dezelfde energieklasse te vergelijken. A+++-50% is bijvoorbeeld 50% zuiniger (en dus beter) dan gewoon A+++.

2. Een duurzame wasmachine verbruikt minder water

 • Zuiniger watergebruik en minder (water)kosten

Doordat bepaalde wasmachines speciale methodes hebben om water te besparen, kunnen twee modellen met dezelfde energieklasse een ander waterverbruik hebben. Check daarom altijd het jaarlijks waterverbruik.

 • Warmwateraansluiting (hotfill)

Bij elke was moet het water elektronisch opgewarmd worden. Was je vaak op hogere temperaturen? Sluit je wasmachine dan op een warmwaterkraan (hotfill) aan. Want doordat het water bij een hotfill niet apart opgewarmd hoeft te worden, bespaar je heel wat energie.

Tip: Een normale wasmachine laten ombouwen tot een hotfill is geen goed idee want dit kost maar liefst € 200. Om dat geld terug te winnen zou je minimaal 2500 keer een was moeten draaien.

white washer and dryer

3. Een duurzame wasmachine is extra zuinig door middel van de slimme functies

 • Eco-programma

Het eco-programma is perfect om op een duurzame manier licht vervuilde was weer mooi schoon te krijgen. De eco-stand gebruikt een lagere temperatuur en duurt daarom langer dan een gemiddeld programma. Toch is eco-wassen 20% zuiniger dan het gewone wasprogramma. De temperatuur heeft namelijk een grotere invloed op het energieverbruik dan de tijdsduur. Zo betaal je bij een wasje op 40℃ 21 cent aan elektriciteitskosten. Doe je dezelfde was op 40℃ met eco? Dan kost dit je maar 17 cent. 

Tip! Heb je al eens van het kort wasprogramma gebruik gemaakt? Beter niet meer doen. Deze ‘snelle was’ knop bespaart je wel tijd, maar verbruikt helaas ook veel meer energie. Want om de kortere wastijd te compenseren wordt de temperatuur flink verhoogd.

 • Nachtstroom

Bij de nieuwste modellen kun je vaak vooraf instellen wanneer de wasmachine precies begint te draaien. Dit is handig voor zij die gebruik maken van ‘dag- en nachtstroom’ (dubbeltarief) omdat zij ‘s nachts minder betalen voor energie dan overdag.

4. Een duurzame wasmachine is minder duur

 • Gaat langer mee

Waarom? Duurzame wasmachines zijn niet alleen duurzaam omdat ze minder water en elektriciteit verbruiken, maar ook omdat ze stukken lager meegaan! Zo bespaar je geld want je hoeft uiteindelijk minder snel een nieuwe te kopen.

 • Minder reparatiekosten

Wasmachines zijn harde werkers en ondergaan bij elke was een zware mechanische belasting. Het is dan ook niet vreemd dat oudere toestellen vaak aan herstel toe zijn. Een duurzaam, nieuw model ondervindt echter veel minder slijtage en brengt daarom minder reparatiekosten met zich mee.

5. Een duurzame wasmachine is effectiever op lagere temperaturen

 • Hoe lager, hoe beter

Op welke temperatuur je jouw wasgoed wast, heeft een grote invloed op het stroomverbruik en dus ook de kosten. Duurzame wasmachines zijn ontwikkeld om jouw was schoon te krijgen op lagere temperaturen. Dit betekent dat jouw wasgoed dus net zo effectief gereinigd zal worden als bij hogere temperaturen.

Maar wat is nou een goede duurzame wasmachine? Onze top 3!

Een duurzame wasmachine is goed voor het milieu en bespaart jou op meerdere manieren heel wat geld. Ben je van plan een duurzame wasmachine aan te schaffen? Dan moet je hier op letten:

 • Het energielabel (Hoe meer plusjes, hoe zuiniger het toestel)
 • Het energieverbruik per jaar (in kWh)
 • Het waterverbruik per jaar (in liter)
 • De energiebesparingsfuncties

Om je op weg te helpen, hebben we hieronder onze drie favorieten op een rijtje gezet. En zodat je meteen kunt zien waarom deze wasmachines een goede keuze zijn, maken we telkens de vergelijking met zowel een ander (zuinig) A+++ toestel en een (minder zuinig) A++ toestel. 

1. Haier HW80-B14636

Ben je op zoek naar de beste prijs-kwaliteit-duurzaamheidverhouding? Dan is de Haier HW80-B14636 de beste optie. Deze energiezuinige wasmachine behoort tot de A+++ -50% energieklasse en verbruikt dus de helft minder dan een gewoon A+++ toestel. De machine is bovendien ook erg stil dankzij de koolborstelloze motor die ervoor zorgt dat het toestel minder trillingen en geluid maakt tijdens het centrifugeren. De wasautomaat heeft een ruim vulgewicht van 8 kilo en centrifugeert tot 1400 toeren (rpm), maar is ook lager in te stellen zodat je zelf bepaalt hoe hard gecentrifugeerd wordt.

Haier HW80-B14636 (A+++ -50%)Miele Classic (A+++)LG Direct Drive (A++)
Energiebesparing over levensduur€ 2750 €0 €
EnergiebesparingsfunctiesJaNeeJa
Energieklasse A+++ -50%A+++A++
Energieverbruik per jaar97 kWh175 kWh442 kWh
Energiekosten per jaar€ 22,31€ 40,25€ 101,66
Automatisch uitschakelenJaJaJa
Energieverbruik per cyclus 40°C katoen0,41 kWh0,5 kWh1,25 kWh
Energieverbruik per cyclus 60°C katoen0,42 kWh0,9 kWh2 kWh
Waterverbruik per jaar11500 liter10340 liter17000 liter
Waterverbruik kosten per jaar€ 16,1€ 14,48€ 23,8
Koud wassenJaJaJa
WarmwateraansluitingNeeNeeNee

2. Samsung WW70J5486MW

De Samsung WW70J5486MW is een goede keuze voor diegene die graag meehelpen aan het milieu, maar het niet te duur willen. Deze wasmachine behoort tot de A+++ -40% energieklasse en is dus 40% zuiniger dan een gewoon A+++ toestel. Naast energiezuinig is deze wasmachine ook stil dankzij de koolborstelloze motor die ervoor zorgt dat het toestel minder trillingen en geluid maakt tijdens het centrifugeren. Een extra pluspunt is de EcoBubble technologie waarmee je jouw wasgoed hygiënisch schoon krijgt op een lage temperatuur. Met een vulgewicht van 7 kilo is het toestel perfect voor huishoudens van 1 tot 2 personen. En de wasautomaat heeft een toerental van 1400 rpm, maar kan ook lager ingesteld worden.

Samsung WW70J5486MW (A+++ -40%)Miele Classic (A+++)LG Direct Drive (A++)
Energiebesparing over levensduur€ 220€ 0€ 0
EnergiebesparingsfunctiesJaNeeJa
Energieklasse A+++ -40%A+++A++
Energieverbruik per jaar103 kWh175 kWh442 kWh
Energiekosten per jaar€ 23,69€ 40,25€ 101,66
Automatisch uitschakelenJaJaJa
Energieverbruik per cyclus 40°C katoen0,39 kWh0,5 kWh1,25 kWh
Energieverbruik per cyclus 60°C katoen0,54 kWh0,9 kWh2 kWh
Waterverbruik per jaar7400 liter10340 liter17000 liter
Waterverbruik kosten per jaar€ 10,36€ 14,48€ 23,8
Koud wassenJaJaJa
WarmwateraansluitingNeeNeeNee

3. Miele WCI 330 PowerWash XL

Op zoek naar de allerlaatste technologie? Dan is de Miele WCI 330 PowerWash XL waarschijnlijk iets voor jou. Deze wasmachine behoort tot de A+++ -40% energieklasse en wast dus 40% zuiniger dan een gewoon A+++ toestel. Doordat het toestel van bovenaf water over het wasgoed sproeit, bespaar je heel wat energie. De ruime trommel heeft een vulgewicht van 9 kilo en is dus perfect voor grotere huishoudens. En de wasautomaat centrifugeert tot 1600 rpm, maar kan ook lager ingesteld worden.

Miele WCI 330 PowerWash XL (A+++ -40%)Miele Classic (A+++)LG Direct Drive (A++)
Energiebesparing over levensduur€ 220€ 0€ 0
EnergiebesparingsfunctiesJaNeeJa
Energieklasse A+++ -40%A+++A++
Energieverbruik per jaar130 kWh175 kWh442 kWh
Energiekosten per jaar€ 29,90€ 40,25€ 101,66
Automatisch uitschakelenJaJaJa
Energieverbruik per cyclus 40°C katoen0,35 kWh0,5 kWh1,25 kWh
Energieverbruik per cyclus 60°C katoen0,55 kWh0,9 kWh2 kWh
Waterverbruik per jaar11000 liter10340 liter17000 liter
Waterverbruik kosten per jaar€ 15,4€ 14,48€ 23,8
Koud wassenJaJaJa
WarmwateraansluitingNeeNeeNee

1 gedachte over “5 manieren waarop een duurzame wasmachine je geld bespaart”

Plaats een reactie