Duurzame cadeauverpakkingen

Het krijgen van een cadeau is altijd een heerlijk gevoel! Vol nieuwsgierigheid staar je naar het cadeautje, terwijl er er aan de andere kant van het papier een verrassing op je wacht. Dat gold ook voor mij toen we tijdens de feestdagen met de familie Pakjesavond vierden. Toen ik bezig was met het uitpakken van mijn derde cadeautje, realiseerde ik me hoe zonde het eigenlijk is dat we het direct weer weggooien zodra het is uitgepakt. De doos voor het ‘afval’ was namelijk flink aan het groeien en we hadden nog lang niet alle cadeautjes gehad. Ik nam mezelf voor om voortaan alleen nog maar op een duurzame manier mijn cadeautjes in te pakken, of dat nou voor Sinterklaas, kerst, Moederdag, Vaderdag of een verjaardag is!

Als jij ook op zoek bent naar alternatieve en duurzame manieren om je cadeaus in te pakken, dan heb ik goed nieuws voor je! Ik heb een aantal alternatieven gevonden en op een rijtje gezet om je hierbij te helpen!

1. Recyclen van cadeaupapier

Een hele simpele manier om je cadeaus duurzamer in te pakken is om het ‘afval’ wat je overhoudt van de cadeaus die je hebt gekregen te bewaren en te hergebruiken. Je moet dan wel even je enthousiasme ietsjes inhouden als je normaal gesproken zo snel mogelijk je cadeautjes openmaakt. Maak je cadeautjes open door het plakband voorzichtig te verwijderen. Vouw daarna het cadeaupapier een beetje op, zodat het niet teveel kreukelt. Anders kan het zijn dat je er niet tevreden mee bent als je het de volgende keer weer gaat inpakken.

2. Inpakpapier van gerecycled papier

Als je toch echt voor het inpakpapier wilt gaan, kan je het beste voor de duurzame versie gaan. Je hebt namelijk ook inpakpapier dat gemaakt is van 100% gerecycled papier. Op deze manier ben je dan toch duurzaam bezig en gebruik je gerecycled materiaal voor je cadeau! Wist je trouwens dat washi tape een duurzame vervanging is van plakband? Het is gemaakt van washi papier en daardoor recyclebaar. Let wel op dat je geen washi tape gebruikt met glitters, die worden gemaakt van plastic of aluminium.

3. Linten of touwtjes

Heb je een cadeau voor iemand dat je niet per se helemaal in hoeft te pakken, maar wil je het wel op een leuke manier brengen? Dan raad ik je aan om linten of touwtjes te gebruiken. Deze kan je namelijk weer gebruiken als het cadeautje is uitgepakt. Misschien heb je ergens in de schuur nog wel een stukje touw liggen wat je kan hergebruiken. Als je wilt kan je er ook nog een kaartje tussen het cadeau en het lintje doen met een leuke boodschap.

4. Herbruikbare wijnfleshoes

Wijn is iets dat heel vaak als cadeau wordt gegeven. Je kan dit laten inpakken bij de winkel waar je het koopt in cadeauverpakking, maar dat is natuurlijk niet altijd zo duurzaam. Wat ik zelf een heel cool alternatief vind is de herbruikbare wijnfleshoes. Deze hoes kan je om de fles wijn (of een andere soortgelijke fles natuurlijk!) heen doen en vervolgens bind je hem vast met het touwtje. Zo maak je van de wijnfles weer een origineel cadeau! 

Het mooie aan deze hoes is dat je hem kan wassen en strijken. Mochten er dus kreukels in komen, dan kan je deze er zo weer uit halen. Zelf heb ik hem bij bol.com gekocht, daar hebben ze namelijk een heleboel variaties! Klik hier om de prijs te checken.

5. Hergebruiken van oude kleren of stoffen

Als je stukjes stof, theedoeken of oude kleren hebt die over hebt, kan je deze ook gebruiken om je cadeau mee in te wikkelen. Kies voor een stof die er nog mooi uitziet en een leuk kleurtje heeft, zodat het er wat vrolijker uit ziet. Het fijne hieraan is dat je het voor bijna alle cadeau kan gebruiken, omdat stof voor vrijwel iedere vorm geschikt is! En simpel maar belangrijk: was je oude kleren natuurlijk nog wel even voor je ze gebruikt. Anders wordt het cadeautje misschien iets te persoonlijk!

6. Oude (schoenen)doos

Heb je onlangs wat besteld en de doos daarvan nog niet weggegooid? Dan zou je deze ook kunnen gebruiken als verpakking. Leuke lint eromheen, lief kaartje erbij en klaar! Als je geen doos meer hebt liggen kan je ook kijken of je ergens nog een oude schoenendoos hebt liggen. Bij sommige supermarkten is het ook mogelijk om dozen te pakken die waren gebruikt om de producten in te vervoeren, misschien heb je hier wat aan? Zo kan je een echte geschenkdoos maken!

Tip: check even goed of alle labels van de doos eraf zijn, zowel aan de binnen- en buitenkant.

7. Kranten

Mocht je nog kranten lezen, dan kan je die ook als verpakking voor je cadeau gebruiken! Lees je zelf geen kranten meer? (Geen slechte keuze met al het papier dat je gebruikt!) Dan kun je iemand die nog wel kranten leest vragen of die nog oude kranten heeft die je kan gebruiken. Op deze manier upcycle je de kranten en geef je ze een nieuw doel. Dan maak je echt goed gebruik van de kranten!

8. Chipszak

Wat ik zelf een heel gaaf idee vind, is het gebruiken van een chipszak. Waarom zou je dit doen? Aan de binnenkant van een chipszak zit namelijk zilverkleurig materiaal. Dus als je de binnenkant van de chipszak gebruikt voor de buitenkant van jouw cadeau, dan heb je een hele mooie zilveren verpakking! Het is wel handig om eerst even de chipszak schoon te maken, aangezien chips aardig wat vet bevatten. Wat ik zelf deed is de zak aan de zijkant naar beneden open knippen en vervolgens de onderkant ook open maken. Maak de zak goed schoon met wat zeepsop en laat het even drogen.

9. Bloemen, takjes of andere natuurlijke elementen

Je zou je cadeau natuurlijk ook kunnen versieren met een paar stukjes natuur! Je kan dit direct op je cadeautje plakken, maar je kan het ook doen in combinatie met een andere soort duurzame verpakking. Op deze manier geef je jouw cadeau een originele en authentieke uitstraling én pas je helemaal bij het seizoen. Kies voor vrolijke bloemetjes in de lente en zomer, mooie oranje bladeren in de herfst en een takje hulst voor je kerstcadeaus.

10. Glazen (weck)pot

Wat dacht je van de glazen potten die je overhoudt aan het einde van de week? Je tomatensauspotje of de lege augurkenpot, ze zijn allemaal te gebruiken als verpakking. Normaal gooi je deze weg in de glasbak, maar deze kan je natuurlijk ook gebruiken om een cadeau in te stoppen! Als je toevallig een weckpot over hebt, kan je deze natuurlijk ook gebruiken! Maak er een DIY-bakmix van met een recept op de buitenkant, strooi kiezeltjes onderin en maak een terrarium of schrijf ouderwetse flessenpost.

11. Tijdschriftpagina’s met foto’s

Dit idee is een beetje hetzelfde principe als die van de krant, alleen kan je met een tijdschrift een hele andere beleving geven aan je cadeau als je pagina’s met foto’s gebruikt. Het is wel het leukste als je pagina’s uitkiest die hetzelfde thema hebben als je cadeau, zodat ze het beste samen gaan. 

12. Katoenen tas

De gemiddelde Nederlander heeft tegenwoordig een flink aantal katoenen tassen. Ik gok dat jij er vast ook een paar extra hebt die je niet gebruikt! Als dat zo is dan kan je deze ook gebruiken om je cadeau in te doen. Tenzij je een heel klein cadeau hebt, dan is je tas namelijk vele malen groter dan je cadeau. Je kan de tas bijvoorbeeld dichtmaken met een lint of een stukje touw. Dan heb je een origineel cadeau en dan wordt je overschot aan katoenen tassen ook nog eens gebruikt!

13. Lege wc-rol

Ken je die kleine doosjes die je wel eens krijgt bij een armbandje of ketting? Met een lege wc-rol kun je precies zo’n doosje maken! Je kan beide buitenkanten van de wc-rol naar binnen drukken, waardoor je de wc-rol dicht maakt. Versier de wc-rol met washi tape of geef het een kleurtje en strik er een lintje omheen. Ik zou wel aanraden om een lintje met kleur hier om heen te doen en niet een stukje touw, omdat het anders te weinig kleur heeft. Het is natuurlijk ook mogelijk om de rol te gebruiken van keukenpapier. Deze zijn normaal gesproken iets langer, waardoor je dit idee ook zou kunnen gebruiken voor een iets groter cadeau. 

14. Envelop

Het is ouderwets, maar misschien juist daarom zo leuk! Een envelop kan je natuurlijk gebruik voor een kaartje, maar je kan er ook kleine cadeautjes in doen. Misschien heb je nog ergens een envelop liggen die je niet gebruikt, of heb je toevallig laatst een envelop gekregen (waar geen reclame op staat) die je kan gebruiken?

15. Stoffen zakjes

Als laatste kan je natuurlijk ook stoffen zakjes gebruiken om kleine cadeautjes in te doen. Vaak krijg je bij sieraden er een zakje bij die je vervolgens niet meer gebruikt. Heb jij er nog eentje over? Misschien kan je hier wel wat mee!


Hopelijk heb ik met deze voorbeelden je creativiteit kunnen prikkelen en kan je met deze info op een mooie en duurzame manier je cadeautje inpakken! Als je er nog niet genoeg inspiratie hebt opgedaan, raad ik je aan om eens te kijken wat je allemaal weggooit. Zit daar iets tussen wat je kan hergebruiken? Het kan ook zijn dat je ergens in een ondergestofte kast spullen hebt staan waar je niks meer mee doet en die je misschien kan gebruiken om je cadeau mee in te pakken of versieren. 

Succes met het inpakken van je cadeautje!

Plaats een reactie