Een droger op de wasmachine plaatsen? Zo doe je dat!

Voor veel mensen is een droger inmiddels net zo onmisbaar als een wasmachine, maar beide apparaten nemen nogal wat ruimte in beslag. Een slimme manier om die ruimte te besparen, is door je droger op je wasmachine te zetten. Dit moet je wel goed doen. Zeker oude wasmachines willen nog wel eens flink schudden bij het centrifugeren, waardoor het nog maar de vraag is of de droger blijft staan.

Met een beetje pech stuitert je droger zo van de wasmachine. Slecht nieuws voor jou en de droger, maar zoiets wil je natuurlijk absoluut niet laten gebeuren als je kinderen of huisdieren hebt. Dan wil je dat zware apparaten altijd goed op hun plek blijven.

Door je droger op je wasmachine te zetten, bespaar je niet alleen kostbare ruimte. Je zorgt er ook voor dat het wisselen van de was een stuk makkelijker gaat en dat het bedienen van de droger eenvoudiger wordt. Om een droger stabiel en veilig op een wasmachine te stapelen zijn er een paar stappen die je moet doorlopen.

Zorg dat je goed voorbereid bent, door te checken of de droger op de wasmachine past en je alle benodigdheden in huis hebt. Daarna zet je de wasmachine waterpas, bevestig je het tussenstuk, til je de droger op de wasmachine en maak je de droger indien nodig vast.

In dit artikel leggen we je uit hoe je de droger op een veilige manier op de wasmachine zet en zorgt dat die ook blijft staan. Daarnaast hebben we nog een bijzonder alternatief waarbij je niets hoeft te stapelen, maar toch ruimte bespaart.

Welke moet boven?

Je zet de droger altijd bovenop de wasmachine, nooit andersom. Hier zijn twee redenen voor: de eerste is dat een wasmachine tijdens het centrifugeren altijd schudt. Weliswaar is dit bij nieuwe wasmachines een stuk minder dan bij oudere modellen, maar je wil alle beweging onderop houden.

Ten tweede zijn wasmachines in de regel ook zwaarder dan drogers. Een wasmachine kan het gewicht van een droger dus veel beter hebben dan andersom. Dit voorkomt beschadigingen en op deze manier hoef je ook nog eens minder gewicht te tillen!

Waarom zou je de droger op de wasmachine zetten?

De meeste ruimtes waar mensen hun wasmachine hebben staan, zijn vrij klein. Door een droger naast de wasmachine te zetten, nemen beide apparaten meer loopruimte in beslag – de kamer wordt eigenlijk kleiner. Door een droger op de wasmachine te zetten, houd je de meer ruimte over. In de meeste huizen is die ruimte al schaars, zeker als je in de stad woont. Je betaalt huur of hypotheek voor iedere vierkante meter in je huis en hoe beter je de ruimte benut, hoe meer huis je hebt voor hetzelfde geld!

Daarnaast is een droger een stuk makkelijker te bedienen als deze op de wasmachine staat. Alle knoppen staan ongeveer op ooghoogte, waardoor je minder hoeft te bukken. Ook is de kans dat iemand de droger per ongeluk aanzet een stuk kleiner. Als de was klaar is, gooi je ‘m bovendien zo in de openstaande droger. Dit mogen dan kleine verbeteringen lijken, maar als je bedenkt hoe vaak je de was doet, maken zulke kleine verbeteringen je leven een stuk makkelijker.

Wat als ik de wasmachine en droger niet kan stapelen?

Stel dat je zo weinig ruimte hebt, dat je een wasmachine en droger helemaal niet kunt stapelen. Of erger nog, dat je moet kiezen tussen een wasmachine óf een droger (tip: dan kies je voor de wasmachine). Gelukkig hoef je tegenwoordig niet meer te kiezen, door de introductie van de was-droogcombinatie.

Deze machine wast je kleren eerst en verandert daarna in een droger, zodat je tussendoor niet meer hoeft te wisselen. Super handig toch?!

Dus mocht je geen ruimte hebben voor een wasmachine én een droger, dan kan een was-droogcombinatie misschien wel voor jou een uitkomst bieden! Je hebt maar één machine nodig en je kan alles is droog na afloop, zonder dat je er tussentijds naar om hoeft te kijken!

Waarom koopt niet iedereen gelijk een was-droogcombinatie?

Het klinkt inderdaad bijna te mooi om waar te zijn. En er zit een addertje onder het gras voor een was-droogcombinatie: je kunt nooit evenveel drogen als wassen. Doordat je wasgoed na een wasmachine veel zwaarder is, geldt er verschillende hoeveelheid aan wasgoed die je in de wasser en de droger kunt doen. Een droger kan ongeveer de helft hebben van een wasmachine. Met een was-droogcombinatie moet je dus kleinere wasjes draaien of een gedeelte ophangen.

Een ander nadeel van een was-droogcombinatie is dat het proces van wassen en drogen vaak langer duurt dan bij de twee apparaten apart. Hoewel je er dus wel degelijk ruimte mee bespaart, zitten er niet alleen maar voordelen aan een gecombineerde wasmachine en droger. Dus ja, er zitten heel veel voordelen aan, maar het is niet het perfecte alternatief.

Als je geïnteresseerd bent in een was-droogcombinatie, kijk dan eens naar de Samsung met ‘Eco Bubble’. Ik heb zelf ook nog een tijdje zitten twijfelen of ik voor een was-droogcombinatie zou gaan of dat ik zou gaan stapelen. Deze machine heeft echt heel veel goede reviews en is voor vrijwel ieder huishouden geschikt!

Er past 8 kilo aan wasgoed in en je kunt er 5 kilo van in de droger laten zitten. Bovendien zit er een snelwasprogramma op, zodat je toch snel een wasje kunt draaien. De Eco Bubble zorgt er ook nog eens voor dat je was beter wordt schoon gemaakt bij het wassen op lagere temperaturen. Dit is by far mijn favoriet als het op de was-droogcombinatie aan komt.

Een goede voorbereiding is het halve werk!

Als je van plan bent om een wasmachine en droger te stapelen, leggen we je nu uit hoe je dat aanpakt. Voordat je begint, moet je zeker weten dat alles past op de plek waar je wilt gaan stapelen. Je bent niet de eerste die tijdens het tillen er achter komt dat het niet past. Een goede voorbereiding is het halve werk!

Benodigdheden

Dit zijn de benodigdheden voor het stapelen van de droger op de wasmachine. Check voordat je deze onderdelen gaat bestellen eerst even of de droger überhaupt op de wasmachine past en of het mogelijk is om te stapelen op de nieuwe locatie.

  • Een meetlint/rolmaat, voor het opmeten van de afmetingen van je wasmachine en droger.
  • Een tussenstuk, waar de droger op kan staan. Onderstaande van Coolblue wil ik je aanraden. Snelle bezorging, goedkoop en goede kwaliteit. Het tussenstuk van Bluebuilt past op bijna alle wasmachines, heeft vijf jaar garantie en heeft een handig uitschuiflade waarmee je gelijk wat meer ruimte maakt.
  • Waterpas, voor het waterpas zetten van de wasmachine.
  • Twee sterke personen, voor het tillen van de droger op de wasmachine.
  • Anti-trilvoetjes, voor als je wasmachine trilt. Zeker aanschaffen als je een oudere wasmachine hebt, die trillen namelijk erger. En als je gaat stapelen wordt dit nog erger (Deze van Bol.com raad ik je aan. Goede kwaliteit, snel geleverd en goedkoop).

Past de droger überhaupt op de wasmachine?

Of de droger op de wasmachine past is een kwestie van meten (en meet het voor de zekerheid nog 1 keer na). Controleer de afmetingen (breedte en diepte) van de wasmachine en check of het tussenstuk er goed op zou passen. Meet vervolgens de afstand van de poten van de droger (weer breedte en diepte). De poten van de droger moeten goed op het tussenstuk komen te staan.

Als je een nieuwe droger koopt en die op een bestaande wasmachine wilt plaatsen, is er iets meer voorbereiding nodig. Zowel wasmachines als drogers worden verdeeld in twee categorieën: 55-65 cm diep en 65-75 cm diep. Dit zijn niet de precieze maten, maar het helpt je om wasdrogers te filteren die sowieso niet passen. Zorg ervoor dat je droger niet veel dieper is dan je wasmachine – een paar centimeter kan, als de voetjes van de droger maar helemaal op de wasmachine staan.

Als je nog geen wasmachine en droger hebt, maar wel van plan bent om te gaan stapelen, raad ik je aan om goed te kijken welke je wilt aanschaffen. Zorg dan dat je zeker weet dat de droger op de wasmachine past. Kijk goed naar de afmetingen van zowel de wasmachine, droger en het tussenstuk!

De makkelijkste manier om zeker te weten dat ze op elkaar passen, is door een set (wasmachine+droger) te kopen. Hierdoor weet je zeker dat de droger netjes op de wasmachine kan staan. Coolblue heeft goede kwaliteit setjes voor een scherpe prijs, check het zelf maar!

Lukt het stapelen op je nieuwe locatie?

Voordat je begint met de rest van de voorbereidingen, moet je zeker weten dat je locatie geschikt is. Ga het volgende lijstje af:

  • Staat de combinatie een stukje van de muur af? Een wasmachine die recht tegen de muur aanstaat zorgt voor trillingen in het huis en kans zelfs de muur beschadigen.
  • Heb je genoeg aansluitingen voor zowel een wasmachine als een droger?
  • Kun je overal goed bij als de combinatie eenmaal staat?
  • Heb je een wasmachine die veel trilt en af en toe zichzelf verplaatst? Zorg er dan voor dat je ook anti-trilvoetjes hebt voor onder de wasmachine. 

Is het mogelijk om te stapelen op je nieuwe locatie en past de droger op de wasmachine? Zorg dat dat je alle benodigdheden in huis hebt, zodat je kan beginnen aan de volgende stappen!

De droger op de wasmachine zetten

Als het goed is weet je nu zeker dat je droger op de wasmachine past en heb je alle benodigdheden om aan de slag te gaan.

Het stapelen van een droger en wasmachine is niet heel ingewikkeld, maar moet je wel zorgvuldig doen. Hoewel het misschien lijkt of je simpelweg de droger in een minuutje bovenop de wasmachine kunt zetten, raad ik je aan om onderstaande stappen te doorlopen. Dan heb je gegarandeerd succes!

Stap 1: Heb je al benodigdheden?

Controleer of je alle benodigdheden in huis hebt, voordat je gaat beginnen. Je kan deze lijst gebruiken die ik voor je heb samengesteld.

Stap 2: Zorg ervoor dat je werkruimte hebt

Je gaat straks een droger tillen. Zorg ervoor dat er niks meer op de grond ligt. Schuif kastjes en andere dingen die in de weg staan (indien mogelijk) even aan de kant, zodat je de ruimte hebt om straks de droger op de wasmachine te tillen.

Stap 3: De wasmachine waterpas zetten

Allereerst is het heel belangrijk dat de wasmachine helemaal waterpas staat. Meet dit zowel in de breedte als de diepte! Dit is altijd al belangrijk, maar wordt nog belangrijker als je een droger bovenop de wasmachine zet. Doordat je de droger op de wasmachine zet, wordt het effect van het trillen nog meer vergroot, waardoor je kans hebt dat de droger van de wasmachine gaat vallen. Met alle gevolgen van dien.

Trilt je wasmachine nu al? Check dan dit artikel van ons om het zo snel mogelijk te verhelpen!

Stap 4: Plaats het tussenstuk

Als je zeker weet dat je wasmachine waterpas is (zowel in de breedte als in de diepte), zet je het tussenstuk voor wasmachine en wasdroger op de wasmachine. Check de handleiding die bij het product zit, om er zeker van te zijn dat je het goed bevestigt.

Probeer niet om de droger zonder op de wasmachine te zetten. Zelfs met de anti-trilvoetjes kan je droger steeds ongemerkt een beetje verschuiven door het trillen, tot je combinatie zo instabiel wordt dat die omvalt. Door te bezuinigen op een tussenstuk neem je dus veel onnodig risico.

Haal de bevestigingsriem door het tussenstuk heen, nadat je het tussenstuk op de wasmachine hebt geplaatst.

Stap 5: Samen de droger tillen

Zorg ervoor dat je samen met iemand de droger tilt. Neem je tijd en zorg ervoor dat je zorgvuldig te werk gaat. Wasmachines en drogers zijn zwaar en je hebt er geen goede grip op door de vorm. Als je een droger alleen probeert te tillen, kun je je rug, de droger en de muur beschadigen. Om dat te voorkomen, til je de droger altijd samen. Wil je weten hoe je het beste kan tillen? Lees dan ons artikel hierover.

Tip: Zorg ervoor dat je de bevestigingsriem door het tussenstuk hebt gehaald voordat je de droger gaat tillen!

Stap 6: Zet de wasdroger vast met de bevestigingsriem

Haal de bevestigingsriem boven de droger langs, zodat je de droger en wasmachine als het ware tegen elkaar aandrukt als je de riem aantrekt. Zorg ervoor dat je eerst een goede plek kiest om de hendel van de riem te bedienen, voordat je die strak aantrekt. Nadat je de riem hebt aangetrokken, staan de droger en wasmachine stevig op elkaar.

Stap 7: Sluit de droger en wasmachine aan

Sluit de wasmachine en droger aan en controleer of alles werkt!


Als je een goede voorbereiding treft en de bovenstaande stappen doorloopt, staat bij jou de droger zometeen ook strak op de wasmachine! Van de extra bewegingsruimte die je creëert en het gemak waarmee je straks de was tussen de wasmachine en droger kan bewegen, heb je straks heerlijk plezier. Succes!

Plaats een reactie