In welk bakje moet je wasmiddel?

Als student was het doen van de was heel simpel: je gooit alles in de trommel, even aanstampen en dan het spotgoedkope waspoeder voor de zekerheid over alle verschillende vakjes uitstrooien. Na een paar uur (of soms zelfs dagen) haalde ik mijn was weer “schoon” uit de machine! Ik had werkelijk waar geen idee waar die bakjes voor waren. Zo veel heb je er toch nooit nodig?!

Na wat problemen te hebben gehad met stinkende was en een trillende wasmachine, ben ik er ook achter gekomen waar al die vakjes voor zijn! De meeste wasmachines hebben drie bakjes. Eentje voor de voorwas, een voor de gewone was en een aparte vakje voor de wasverzachter.

Als je het bakje voor het wasmiddel opentrekt, zie je daar symbolen staan. De 1 en 2 staan voor de volgorde van wassen. Het wasmiddel voor de voorwas gaat in het vakje 1, het wasmiddel voor de hoofdwas in vakje 2 en de wasverzachter in het bakje met een bloemetje of ster.

Als je alleen een hoofdwas (of gewone was) draait in je wasmachine, doe je het wasmiddel in het bakje met 2. Heb je maar één soort wasmiddel, dan doe je dat ook in vakje 2.

Zelf heb ik lange tijd het wasmiddel in vakje 1 gedaan, omdat ik dacht dat het hier in moest. Ik vind het ook wel raar dat ze vakje 1, die voor de hoofdwas, helemaal aan de linkerkant hebben gedaan. Maar misschien zoek ik wel een excuus om mijn domme fout te verbergen 😉

Wat schep je waarin?

In dit YouTube filmpje wordt uitgelegd in welk vakje je wasmiddel moet. Hoewel de instructies voor een bepaald soort wasmachine gelden, zijn de instructies vrijwel altijd hetzelfde. Vakje 2 voor de gewone was, vakje 1 voor de voorwas en het derde vakje voor wasverzachter.

Voordat je wasmiddel in het bakje doet

Voordat je begint met wassen, is het goed om te zorgen dat de bakjes waar je het wasmiddel in doet, helemaal schoon zijn. Dit voorkomt vieze geurtjes en zorgt dat je wasmachine optimaal blijft werken.

Tip: Gebruik een handvol soda en een schoonmaakdoekje met natuurazijn om de bakjes schoon te maken.

Wil je weten hoe en hoe vaak je de wasmachine moet reinigen, zodat je was niet gaat stinken? Check dan ons artikel hierover.

Als je zeker weet dat je wasmachine schoon is en de bakjes helemaal klaar zijn voor je wasmiddel, is het tijd voor de volgende stap.

Het vakje voor de hoofdwas

In de meeste gevallen draai je alleen een hoofdwas. Dit is een was zonder voorprogramma. Ook als je andere opties instelt, zoals extra centrifugeren of wassen op een later tijdstip, doe je nog steeds alleen een hoofdwas.

Voor de hoofdwas gebruik je je ‘normale’ wasmiddel: poeder, tabletten of een vloeibaar wasmiddel. Een volle was gebruikt een dopje vloeibaar wasmiddel, een volle schep waspoeder of twee tabletten.

Voor een halve was gebruik je een half dopje, een halve schep of één tablet. Precieze hoeveelheden vind je op de verpakking.

In principe zijn al deze soorten gewoon wasmiddel hetzelfde. Was je het liefst zo natuurvriendelijk mogelijk, dan kun je een speciaal wasmiddel kopen, zoals Universal Waspoeder van Ecover.

Ecologisch gezien is het verschil tussen poeder en vloeibaar wasmiddel vrij klein, maar poeder is minder zwaar en kost daarmee minder om te vervoeren.

Dit gewone wasmiddel voor een gewone was gaat in het vakje met 2. Vaak is dit een groter vakje.

Het vakje voor de voorwas

De voorwas is een programma dat je selecteert als je was hardnekkig vies is. Door een voorprogramma te kiezen week je de vlekken (bijvoorbeeld bloed- gras of modder vlekken) los, zodat de hoofdwas effectiever is en het ook echt schoon uit de wasmachine komt!

Voor de voorwas gebruik je een speciaal voorwas wasmiddel, een woord dat bij Scrabble net zo goed werkt als dat het wasmiddel je vlekken tegengaat.

Ook voor dit wasmiddel geldt dat je ecologische wasmiddelen kunt kopen. Er is wel minder keuze dan in gewone wasmiddelen. Poeders zijn beter dan een vloeibare variant, doordat het vervoer minder belastend is.

Voor een volle was met wasgoed met veel vlekken gebruik je een volle lepel, terwijl je voor een kleinere was of een was met iets minder vlekken met een halve lepel genoeg hebt. De precieze maten vind je op de verpakking.

Selecteer je zo’n programma met voorwas, dan doe je het wasmiddel voor de voorwas in het vakje met 1 – omdat het de eerste stap in het wasprogramma is.

Het vakje voor de wasverzachter

Het vakje voor de wasverzachter is het enige vakje zonder speciaal cijfer. Per wasmachine verschilt het of dit bakje is aangegeven met een bloemetje, sterretje of zonnetje.

Anders dan bij de voorwas of hoofdwas is er geen natuurvriendelijke manier om wasverzachter te gebruiken. Ook is het gebruik van wasverzachter slecht voor je kleren. Check ons artikel hierover als je wilt weten waarom.

Een goed alternatief is om een klein beetje azijn in het vakje voor de wasverzachter te doen. Dit heeft hetzelfde effect op je kleren, maar is een natuurlijke manier om je was te verzachten en eventuele geurtjes te voorkomen.


Bijna alle wasmachines hebben tegenwoordig drie vakjes voor wasmiddel. Voor verreweg de meeste wasjes doe je gewoon wasmiddel in vakje 2 voor de hoofdwas.

Wasmiddel voor een voorwas (bij veel vlekken) gaat in vakje 1. Wasverzachter heeft ook een eigen bakje, dat is aangegeven met een zonnetje, sterretje of bloemetje.

Het gebruik van poeder is beter voor het milieu dan vloeibaar wasmiddel, maar door natuurlijk wasmiddel te kopen, is wassen altijd ecologischer dan met een standaard wasmiddel. Voor natuurlijk wasmiddel zou je Universal van Ecover kunnen gebruiken.

Wasverzachter kun je het beste niet gebruiken. Je kunt dit vervangen door een klein beetje natuurazijn er bij te doen.

Plaats een reactie